Petak, 13 Veljača 2015 09:56

“Moj komadić zemlje – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske”

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVA IZLOŽBA U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI POŽEGA -

 POŽEGA - Otvorena je putujuća izložba “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik", u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega. Riječ je o projektu “Natura 2000“, kroz koji su osobnom pričom, portretom te uz vrhunske fotografije zabilježene priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske.

IMG 8223Cilj izložbe je naglašavanje potrebe za održivim razvojem ruralnih područja, zato u podnaslovu izložbe i stoji “kad je priroda suradnik“, pojasnila je, otvarajući izložbu, Marija Martinko koja je intervjuirala sve portretirane poljoprivrednike i sastavila katalog. Fotografije je snimio Marko Vrdoljak, a jedna od 14 predstavljenih poljoprivrednika na izložbi je i gospođa Tatjana Ordanić iz Požeškog Markovca koja se bavi uzgojem ljekovitog bilja i eko uzgojem povrća.

- Putujuća izložba „Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik“, koja je u proteklih nekoliko tjedna obišla mnogo gradova i posjetitelja koji znaju da napuštanje ruralnih sredina i poljoprivrede dovodi ne samo do gubitka tradicijskog znanja, već i do gubitka vrijednih staništa i vrsta. To je i glavna poruka izložbe na kojoj 14 malih poljoprivrednika iz Hrvatske pričaju o očuvanju prirode i tradicijskog znanja - izjavila je Marija Martinko te dodaje da su posjetitelji bili počašćeni i pratećom IMG 8237brošurom koja iznosi izvorne citate malih poljoprivrednika na temu odnosa prema radu i zemlji koju obrađuju.

Izložba će se održati na 14 lokacija diljem Hrvatske, u mjestima iz kojih potječu prikazani poljoprivrednici ili obližnjim većim gradovima te u Zagrebu kao završnoj lokaciji. Glavni financijer ovog projekta je Njemačka savezna zaklada za okoliš, uz provoditelje Deutsche Bundesstiftung Umwelt, DVL (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consulting i Državni zavod za zaštitu prirode RH. Izložbu je moguće razgledati do 02. ožujka 2015. godine.

Tekst/Foto: Vanja Protić