Petak, 02 Svibanj 2014 10:43

3. Županijski kulturni mozaik smotra amaterskog stvaralaštva

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

NA NACIONALNU SMOTRU FOLKLORA ODLAZE KUD „ŠIJACI” IZ BIŠKUPACA I GKUD „POŽEGA” IZ POŽEGE

 POŽEGA – Na velikoj pozornici Glazbene škole u Požegi vidjeli smo svu ljepotu i bogatstvo amaterskog stvaralaštva i folklora Požeško-slavonske županije na 3. Županijskom kulturnom mozaiku. Ovogodišnji Mozaik organizirala je Zajednica kulturnih udruga županije pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Ministarstva kulture RH. Smotri je nazočio i tajnik Hrvatskog sabora kulture, Dražen Jelavić, koji je tom priliko istakao svoju zahvalnost što se pokrenula inicijativa i osnovala Županijska zajednica kulturnih udruga. – Prepoznali ste sve vrijednosti koje kulturno-umjetnički amaterizam ima u svojoj srži, sociološke, kulturološke ali često i ekonomske vrijednosti. Vaš Mozaik je prava platforma za prezentaciju godišnjeg rada amatera, a želja nam je da se program Zajednice i proširi.
3. županijski mozaik koji se održava povodom 21. Dana požeško-slavonske županije otvorio je župan Alojz Tomašević. – Čestitam vam 21. godišnjicu naše županije, ali i istaći da možemo imati bogatstva, ali ako nemamo bogatstvo duha, onda nam badava materijalno. Zato je važno da upravo tradicija ovog našeg 3. kulturnog Mozaika, ali i naredni, ističe tu našu kulturu, našu tradiciju i baštinu. Danas ovdje imamo preko 550 izvođača koji su se spremali, uređivali sebe i to nećemo zaustaviti – istakao je župan Tomašević.
Na smotri je čak 25 udruga prikazalo svoj tradicijski, ali i suvremeni kulturni izričaj. Tako smo vidjeli stvaralaštvo čak 16 folklornih društava, KUD Zeleni gaj iz Gaja, KUD Češka beseda Prekopakra, KUD Seljačka sloga Prekopakra, KUD Slavonija Jakšić, KUD Bektež iz Bekteža, Češka beseda iz Kaptola, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Požeška dolina Požega, Češka beseda Bjeliševac, KUD Berda Brestovac, KUD Ivo Čakalić Kaptol, KUD Šijaci Biškupci, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD Orljava Pleternica, KUD Poljadija Grabarje i GKUD Požega. Sve je započelo nastupom puhačkog orkestra Gradska glazba Trenkovi panduri, a svoje stvaralaštvo predstavili su Gradski pjevački zbor Lipik, Glazbeno društvo Cvjetići glazbe Pleternica, Plesni klub Dolce Pakrac-Lipik, Plesna radionica Ilijane Lončar i Plesni studio Marine Mihelčić.
Kako je smotra imala za cilj odrediti i tko će predstavljati županiju na državnim smotrama, cijeli program pratilo je stručno povjerenstvo dr. sc. Stjepan Sremac, koji je ocjenjivao ples, ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić, koja je ocjenjivala nošnje i prof. Dominik Škrabal koji je ocjenjivao glazbu. Tako će u kategoriji izvornog folklora županiju na nacionalnoj smotri u listopadu predstaviti članovi KUD-a Šijaci, a u kategoriji koreografiranog folklora članovi GKUD Požega.