Petak, 01 Ožujak 2024 10:03

Matica hrvatska Ogranak Požega proglasila najljepša ljubavna pisma u natječaju "Moje drago srce"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, proglašeni su pobjednici natječaja za najljepše ljubavno pismo pod nazivom “Moje drago srce”. Natječaj je bio namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te je na njega pristiglo ukupno 24 prijave, deset u kategoriji srednjih i četrnaest u kategoriji osnovnih škola.

psz021U obje kategorije po tri najbolja rada nagrađena su simboličnim poklonima, a povjerenstvo za odabir ocijenilo je kako je najljepše ljubavno pismo u kategoriji učenika osnovnih škola ono Patrika Požege iz Osnovne škole Mladost iz Jakšića, dok je pobjednica u kategoriji srednjih škola Matea Majstorović iz Ekonomske škole Požega.

- Četvrtu godinu zaredom provodimo ovaj natječaj i pozvali smo sve učenike osnovnih i srednjih škola naše županije da se upuste u avanturu pisanja ljubavnih pisama jer se ona danas sve manje pišu, a sve su popularniji neki kraći oblici. Zahvaljujem vam što ste pišući ljubavna pisma i ove godine podijelili djelić svojih emocija, razmišljanja i kreativnosti s nama – istaknula je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi, Anita Katić.

O važnosti sudjelovanja učenika u ovakvim natječajima u vremenu u kojemu je sve veća orijentiranost društvenim mrežama, govorio je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha, čestitavši svim sudionicima.

- Zahvaljujem se Matici Hrvatskoj koja nas je okupila ovom lijepom prigodom i vjerujem da će kompleksan osjećaj kao što je ljubav pronaći plodno tlo među mladima jer kao što i pjesma kaže da nije ljubavi ne bi ni svijeta bilo, a da nije vas da nas podsjetite na ljepotu života, vjerojatno ne bismo imali ni ovu kvalitetu života – rekao je Troha.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Požega i dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi, Ljiljana Marić, istaknula je pak kako se forma ljubavnih pisama zahvaljujući natječaju i učenicima održava na životu.

- Danas nas je okupila ljubav i lijepa pisana riječ, a kada to dvoje spojimo dobivamo ljubavno pismo, danas je ono nažalost vrlo rijetka književna forma. Možemo slobodno reći da ljubavno pismo postaje dio prošlosti, a samim time i muzejski predmet i zato mi je drago da je ogranak pokrenuo ovakvu vrstu natječaja za učenike kojim nastoji održati na životu ovu posebnu vrstu književne forme – istaknula je Marić.proglašenje ljubavnih pisama