Srijeda, 28 Veljača 2024 09:12

Simfonijski koncert Orkestra mladih glazbenika u Glazbenoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Orkestar Mladih Glazbenika održao je simfonijski koncert u Glazbenoj školi Požega. Orkestar sastavljen od mladih glazbenika, većinom studenata s Muzičke akademije, pripremio je pravi glazbeni događaj u Koncertnoj dvorani, a da bi doživljaj bio još veći pobrinuli su se solisti Lucija Kašnar, klavir te Martin Durbek, brač uz vodstvo dirigenta Emira Mejremića. Ovaj koncert ima veliko značenje za Glazbenu školu iz razloga što je premijerno izvedeno djelo bivšeg ravnatelja Veljka Valentina Škorvage, prvo u svijetu ovakve vrste, pod nazivom Koncert za brač i orkestar.

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. Orkestar mladih glazbenika ostvario je brojne nastupe u Hrvatskoj i izvan nje. Od rujna 2021. Matija Fortuna postaje prvi šef dirigent orkestra, a u rujnu 2022. orkestar pod vodstvom Matije Fortune nastupa u Berlinu povodom 30. obljetnice hrvatsko-njemačkih diplomatskih odnosa.batch 20240226 205009

Emir Mejremić (Gradačac, 27. 9. 1987.) osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Gradačcu. Srednju muzičku školu završio je u Tuzli – teoretski odsjek i stekao zvanje–muzičar općeg smjera (2006.). Od 2013. godine zaposlen je kao asistent, a od 2017. godine kao viši asistent na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Lucija Kašnar (2002.) započela je svoje glazbeno obrazovanje u Osnovnoj glazbenoj školi Milka Trnina u Ivanić-Gradu u klasi profesorice Zdenke Družinec. Svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi profesorice Srebrenke Crnković-Završki, a 2020. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesora Srđana Filipa Čaldarovića. Lucija trenutno boravi u Budimpešti, gdje studira kao stipendistica na Ferenc Liszt akademiji.

batch IMG 6088Martin Durbek (Zagreb, 1999.) završio je Glazbenu školu Požega u Požegi 2018. godine, odjel tambure u klasi profesora Tihomira Damjanovića. Iste godine upisao je Preddiplomski studij tambure na Odsjeku za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Nakon završene prve godine studija u Osijeku i položenog prijemnog ispita u Zagrebu, 2019. godine upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, Integrirani preddiplomski i diplomski instrumentalni studij, smjer Tambure u klasi višeg predavača Veljka Valentina Škorvage. Od studenog 2022. godine radi kao nastavnik tambure u Osnovnoj glazbenoj školi Borisa Papandopula Kutina, a od školske godine 2023./2024. predaje instrument tambura i u Glazbenoj školi Frana Lhotke – Područni odjel u Popovači.