Nedjelja, 25 Veljača 2024 08:42

47. Redovna i Izvještajna skupština KUD Pleternica sa preko 70 nastupa prošle godine

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PLETERNICA - U prostorijama KUD-a Pleternica održana je 47. Redovna i Izvještajna skupština KUD-a "Orljava" Pleternica. Po izvještaju o radu za 2023. godinu možemo reći da je ovo najaktivnije folklorno društvo u Požeštini, jer su imali preko 70 raznih nastupa i izlazaka na priredbe, smotre, manifestacije u gradu Pleternici, Požeštini, Hrvatskoj ali i inozemstvu, u Tolisi u BiH, u Baru u Crnoj Gori, nastupili s Folkornim ansamblom Lado u Mađarskoj.

Redovni su oni učesnici i na velikim etno i gastro manifestacijama, pa su tako imali odličan nastup na 8. Festivalu kulenove seke gdje su osvojili niz nagrada, ali dali i Ljepoticu kulenove seke i prvu pratilju iz redova svojih članica. Sudjelovali su i na 9. Etno susretima i Čvarkijadi, najvećem gastro okupljanju na otvorenom u Požeštini, koje organiziraju Požeški čuvari baštine i Tjednik Kronika požeško-slavonska već niz godina.

Prošle godine su organizirali i svoju međunarodnu smotru folklora "Lidas" jubilarnu 40-tu i zaista imali respektabilne grupe folkloraša s dojmljivim nastupima iz Hrvatske i inozemstva. Uz sve brojne nastupe članovi društva imaju redovne probe svojih sekcija, odrasli folklor, dječji folklor i tamburaška sekcija. - Cijele godine smo radili na obnavljanju našeg fundusa narodnih nošnji, što je jedan dosta zahtjevan i skup posao, jer osim što su nošnje dosta skupe, jako ih je teško naći i uopće kupiti. Povrh svih obaveza i nastupa tijekom godine smo imali još 48 odrađenih proba u velikoj grupi te 45 proba u dječjoj grupi. Ono na što sam posebno ponosan je i broj članova koji je povećan u svim sekcijama društva, od plesne, dječje do tamburaške i da nas sada ima relativno puno, oko 110 članova, ali što ponekad ne znači da nas ima dovoljno za sve naše aktivnosti - istakao je predsjednik KUD-a Renato Brankovan i zahvalio se svim članicama i članovima, njihovim obiteljima i roditeljima koji nas prate i vozaju djecu na probe i nastupe, ali i svima koji prate rad KUD-a, pomažu u organizaciji smotre folklora, te posebno gradu Pleternici, Požeško-slavonskoj županiji, PLINK-u i Javnoj ustanovi Pleternica koji pomažu u financiranju rada društva, te i brojnim sponzorima i donatorima. Posebno se zahvalio i voditeljima Vesni i Antoniju na njihovom radu i upornosti, te teti Željki koja vodi dječju skupinu koja trenutno broji 35 djece različitih uzrasta.

Plan rada za 2024. godinu je ponovno velik i ambiciozan, puno nastupa, smotri, manifestacija, a donesen je i zaključak da će na 41. Lidasu ograničiti broj gostujućih folklornih skupina na 12 grupa, jer do sada je bilo i do 16 grupa pa to sve jako dugo traje.

Na skupštini je nazočio i jedan od osnivača, 87-godišnji Ivan Rotar, ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hofman i pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja im je čestitala na svim uspjesima, ustrajnosti i zaista velikom trudu i radu i najavila i dalje punu potporu radu ali i financijsku koja je nužno potrebna za ovoliki veliki rad i gostovanja. Njihov rad pohvalilo je i nekoliko predstavnika prijateljskih KUD-ova s kojima surađuju.