Četvrtak, 01 Lipanj 2023 13:58

Predstavljen ovogodišnji festival "Zlatne žice Slavonije" - Programi koji će ispuniti sva očekivanja

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Na tiskovnoj konferenciji na terasi Hotela Grgin dol predstavljen je bogat i raznolik program trodnevne manifestacije „Zlatne žice Slavonije“ od 1. do 3. rujna, za koji se organizatori nadaju da će privući brojne goste i posjetitelje. Nakon što su sredinom svibnja objavljena imena izvođača večeri novih tamburaških pjesama, detaljniji program najavljen je prijepodne na konferenciji za medije.

IMG 3889Na konferenciji su govorili: dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege, predsjednik Organizacijskog odbora Festivala, Saša Botički, umjetnički direktor festivala Zlatne žice Slavonije, Nikola Kramar, voditelj folklornih programa festivala Zlatne žice Slavonije i Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, predsjednik Organizacijskog odbora, naglasio je kako su se i ove godine trudili organizirati Festival koji će ispuniti očekivanja: – I ove godine smo se trudili organizirati Festival na način da se ispune očekivanja naših građana, ali isto tako i brojne publike iz Hrvatske i inozemstva. Medijima zahvaljujem što o festivalu Zlatne žice Slavonije pišu afirmativno i rade na njegovoj promociji – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

U petak 1. rujna, prvog dana Festivala, nakon tradicionalne Svečane povorke gradom i otvorenja, uslijedit će nastupi folklornih skupina, o čemu je više rekao Nikola Kramar, voditelj folklornih programa: – Nakon otvorenja Festivala te velikog šokačkog kola na Trgu Svetog Trojstva, uslijedit će nastupi lokalnih KUD-ova i izbor za Najgizdaviju Šokicu. Prošle godine za zemlju partnera imali smo Ukrajinu, a ove godine to je u folklornom pogledu Češka. U višednevni posjet dolazi Folklorni ansambl iz Plzeňa, koji će predstaviti svoju tradicijsku kulturu, što je povezano s češkom manjinom u požeškom kraju. Također će u petak u večernjem programu nastupiti eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova. – rekao je Nikola Kramar.IMG 3891

Umjetnički direktor festivala Saša Botički najavio je tamburaški i koncertni program: – U petak 1. rujna nakon, nastupa folklornih skupina, održat će se koncert Tamburaškog sastava Ravnica pod nazivom Naših prvih 30 godina, kojima su gosti Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Witowsky i Željko Barba. Subotu 2. rujna započinjemo s Retrospektivom pjesama Zlatne žice Slavonije, na kojoj će nastupiti eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe, u pratnji tamburaškog orkestra pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, a snimat će ju Hrvatska televizija.

Novost je ove godine druga pozornica smještena nasuprot glavne. Na njoj će nakon Retrospektive koncert održati Indira i Slavonia band, a zatim na glavnoj pozornici nastupaju Džentlmeni i Lidija Bačić Lille. U sklopu nastupa održat će se i njihov međusobni tamburaški Soundclash. – najavio je Saša Botički.

Treće večeri, u nedjelju 3. rujna, bit će predstavljeno 20 novih tamburaških pjesama. Popis izvođača možete pogledati OVDJE. Hrvatska radiotelevizija će izravno prenositi večer novih tamburaških pjesama u svom programu.

IMG 3888

Osim na Trgu Svetog Trojstva, grad će festivalskih dana živjeti i na drugim lokacijama. Što nas očekuje od popratnih aktivnosti najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović – Svoboda: – I ove godine nas po 27. put očekuje jedna od najprepoznatljivijih i najatraktivnijih manifestacija – Požeška Fišijada, u petak 1. rujna u Parku pokraj Orljave. Pripremili smo i dječji glazbeni program kroz natjecanje pod nazivom Zlatni mikrofon u subotu prijepodne, a najbolje izvedbe će biti predstavljene u nedjelju na glavnoj pozornici uoči početka festivala novih tamburaških pjesama.

Tijekom sva tri festivalska dana održat će se i Festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, te svi oni koji u Požegi i Slavoniji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Podsjetila je i na projekt Uredimo svoju Požegu, uređenje izloga tijekom festivalskih dana, koji je također u planu za ovu godinu.

Zadnja konferencija za medije s konačnim programom bit će tradicionalno krajem kolovoza, uoči ovogodišnjeg Festivala Zlatne žice Slavonije, od 1. do 3. rujna.