Srijeda, 11 Ožujak 2020 10:07

Braća po oružju - elite željeznog doba

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

OTVORENA NOVA IZLOŽBA SURADNJE TRI MUZEJA IZ SLOVENIJE I HRVATSKE -

POŽEGA - Požežani su u prilici vidjeti jednu posebnu prapovijesnu izložbu, koja je postavljena u Gradskom muzeju Požega, a plod je suradnje triju muzeja iz Slovenije i Hrvatske. Izložba Braća po oružju - elite željeznog doba je rad Arheološkog muzeja u Zagrebu, Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta i Gradskog muzeja Požega, a prikazuje rezultate sustavnih istraživanja kroz nekoliko decenija na lokalitetima u Kaptolu i Novom Mestu. Izložbu su predstavili dva ključna istraživača, Kaptola prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica i Borut Križ iz Dolenjskog muzeja, a o izložbi su govorile ravnateljice požeškog muzeja Mirela Pavličić Hein i dolenjskog muzeja Jasna Doki Osolnik te kustosica Jacqueline Balen iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.

izložba braća po oružju prikazuje dva ratnička groba kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog Mesta nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografskih udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita. Čini se da je ideologija tih elita koja se odražava u njihovoj nošnji i oružju bila na određenoj razini univerzalna na golemom prostoru što je omogućilo stvaranje dalekosežnih komunikacijskih mreža u kojima upravo ova dva središta zauzimaju izuzetno važno mjesto. Stoga su naši ratnici izvrstan primjer onih veza koje su činile kulturno tkivo kontinentalne Europe u Homerovo doba 8. stoljeća prije Krista.

Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je istakao da smo mi i u to vrijeme željeznog doba bili prostori naseljeni, prostori ispred tadašnjeg vremena, prostori u kojima se stvarala tadašnja europska civilizacija, te da se sada Europa samo vraća svojim korijenima. - Ovo bogatstvo koje imamo samo je obveza da naš muzej stavimo u punu funkciju, kako bi svima mogli prezentirati ono što imamo. To ćemo uskoro moći nakon uređenja zgrade muzeja pokazati na pravi način, tko smo i odakle dolazimo, da smo ovdje već tisućljećima.

Otvorenje izložbe uveličali su učenici i mentori požeške Glazbene škole s dvije skladbe. Otvorenju je nazočio i načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić, koji je i osobno uz općinu Kaptol pomogao oko istražnih radova i uključio se u kasnije Europski projekt koji obrađuje podunavski dio kroz pet država, sličnih kultura iz željeznog doba, koji je prepoznala Europa i financira ga dalje.