Subota, 29 Rujan 2018 11:09

Danica Majnarić: Muka naša svagdašnja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE PREDSTAVIO KNJIGU AFORIZAMA I EPIGRAMA -

POŽEGA - Požeški ogranak Matice Hrvatske predstavio je u čitaonici Gradske knjižnice knjigu aforizama i epigrama Danice Majnarić, pod nazivom „Muka naša svagdašnja“. Predsjednica MH prof. Ljiljana Marić predstavila je autoricu, rođenu u Požeškoj Koprivnici, koja je osnovnu školu završila u Pleternici, srednju ekonomsku školu u Požegi, a onda odlazi u Zagreb na dalje školovanje. Dalje ju život nikada nije vratio u rodni kraj i Požeštinu, nego se našla u Europi, u Njemačkoj, gdje je i odradila dobar dio svoga radnog vijeka. Sada već u kasnijim godinama zainteresirala se za pisanje epigrama i aforizama, a svakako na poticaj prijatelja Miroslava Vukmanića.

- Još u osnovnoj školi u Pleternici počela sam pisati pjesme i objavljivati u školskim listovima te čitala sa svojim prijateljima. Uvijek su me više zanimali društveni predmeti kao književnost i hrvatski jezik, povijest i povijesnu arheologiju, a predavao mi je i današnji akademik Dragutin Pavličević, a njegova supruga Alica baš hrvatski. U školsko vrijeme zvali su me Cesarić, jer sam voljela i znala sve Cesarićeve pjesme - kaže autorica Majnarić pričajući svoju priču, a na aforizme i epigrame koje je i prije čitala, zapravo je krenula pisati na nagovor prijatelja.

- Epigrami i aforizmi su me zaista zainteresirali, pisala sam ih gotovo svaki dan, nekada u šetnji, nekada sam se dosjetila u nekom poslu, no to me je svakako zanimalo i zabavljalo. Napisala sam ih preko 650, a svi su zapravo nastali u Munchenu. Ako je bila dobra inspiracija napisala sam nekada i više u danu. Onda smo prije odluke o izdavanju knjige malo pročistili, tako da ih je u knjizi objavljeno oko 500. Knjigu smo izdali u Zagrebu, a puno nam je u tom poslu pomogla Ljiljana Marić iz Matice Hrvatske. Danas sam ovdje ponosna, jer ja sam u biti požeški đak, ovdje sam potekla, vrlo rado se uvijek vraćam i zbog toga sam i ovdje uz pomoć puno mojih prijatelja i pripremila predstavljanje knjige – zaključila je autorica Majnarić koja u planu ima i dalje nastaviti pisati. Ima nešto pjesama sačuvano, no dosta ih je i izgubljeno, posebno one koje je slala i negdje su objavljene. sada bi ih trebalo tražiti i sakupljati, a najviše tog materijala zapravo imaju njeni prijatelji. Danica je svako jutro donijela u školu sastav koji je na humorističan način opisivao prethodni dan i sve događaje i doživljaje. To je onda čitala pred svima, no ona to nije sakupljala, no to su sačuvali a neke i zapisali kod sebe upravo njeni prijatelji iz razreda, koji su joj i danas na promociju njene knjige donijeli nešto tih zapisa. Znači od Danice Majnarić uskoro se može očekivati nova knjiga, ona kaže prije proze i kratkih priča, a možda i zbirka pjesama.