Banner 750x94 autoservis gavran

    cerada 7x1 autoservis gavrann

Breadcrumbs

Utorak, 31 Listopad 2017 10:01

2. Smotra dramskih pučkih igrokaza

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KUD POŽEŠKA DOLINA -

POŽEGA - U Gradskom kazalištu Požega proteklog vikenda KUD Požeška dolina održao je 2. Smotru dramskih pučkih igrokaza. Nastupila je folklorna i dramska sekcija KUD-a, te gosti - Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Mladi župe sv. Leopolda Mandića te Amatersko kazalište iz Belišća.

23120334 1489532121125287 8834527152276409334 oSmotra je bila prilika i da se prisjetimo dosadašnjeg rada KUD-a kojeg je predstavio predsjednik Mirko Stilinović koji je istaknuo da KUD uspješno djeluje već osam godina.

- Naš KUD je osnovan krajem 2009. godine i djelujemo kroz folklornu sekciju uz mlade tamburaše i imamo dramsku sekciju po kojoj smo zaista prepoznatljivi i posebni. Napravili smo četiri video dramska uratka Čijalo, Jamac, Brlja i Priše. Moram se pohvaliti kako su naša Županija i Grad po prvi put imali svog predstavnika u Pazinu, prošle godine, na Nacionalnoj smotri dramskih prikaza gdje smo izveli predstavu "Jamac" koju je napisao voditelj dramske sekcije Ivan Abibović. Mi smo izradili i monografiju-Naših prvih pet godina iz koje se može vidjeti što smo sve radili i gdje smo sve bili. Osim toga izdali smo video zapis "Umijeće izrade oglavlja Požeštine-tradicijske frizure. Prošle godine smo po prvi put u našem Gradu i Županiji organizirali Smotru dramskih pučkih igrokaza sve sa zajedničkim ciljem izvaditi iz bakine škrinje folklornu baštinu i sačuvati je od zaborava za naše tradicijske vrijednosti.

Smotru je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha koji je tom prigodom istaknuo. - Osobito mi je zadovoljstvo biti u našem Gradskom kazalištu i svjedočiti drugi put specifičnom dramskom izričaju koji njeguje naš KUD ali i KUD iz Pleternice, Ramci. Vjerujem da ćemo uživati u našoj bogatoj kulturnoj baštini koja je uobličena u specifični dramski izričaj .

23116767 1489533067791859 8617465890908850797 oInteres za ovom manifestacijom je bio veliki, a dokaz je popunjeno Kazalište, te pljesak publike koja je s osmijehom pratila kompletan program i nije štedjela dlanove da iskaže zadovoljstvo viđenim.

I ove godine su članovi KUD-a Požeška dolina sudjelovali u brojnim manifestacijama na području grada Požege i Županije,ali su u suradnji s Katoličkom osnovnom školom imali gostovanje u Austriji u Welsu s projektom ""Hrvatska u srcu". Plan je pozvati ljude iz Welsa na dolazak u Požegu i uzvraćanje gostoprimstva. Od nedavno KUD svoje probe održava u dvorani u Dervišagi gdje ih svi zainteresirani mogu potražiti i uključiti se u njihove aktivnosti. (https://www.facebook.com/kudpozeskadolina/)

I evo jedan citat za kraj, a citirao ga je i predsjednik KUD-a na otvorenju Smotre dramskih prikaza, a koji govori sve o važnosti djelovanja KUD-ova i ostalih društava koji njeguju našu tradiciju i običaje. Citat je dr. Radića iz 1897 godine : "Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš-tako su i naši stari radili.Tu se sjetiš svoga djeda,oca,majke, prijatelja. Ne živiš od danas do sutra već radiš i gradiš za vjekove."

Tekst: D.Oroz Foto: KUD Požeška dolina