Srijeda, 23 Kolovoz 2017 13:11

Za održavanje zelenila, čistoće i zimsku službu 240 tisuća kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA JAKŠIĆ NABAVILA NOVU MEHANIZACIJU ZA KOMUNALNI POGON -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić je za potrebe svoga Komunalnog pogona nabavila nove strojeve i opremu s kojima će održavatizelenilo, čistoću mjesta i za zimsku službu. Tako je kupljen traktor, traktorska prikolica, strojni malčer, rasipač za sol i ralica, sve vrijedno 240 tisuća kuna, od čega je sufinancirano 120 tisuća kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za male komunalne opreme. Opremu je iporučila Agromehanika Bjelovar kao najbolji ponuditelj opreme za nekoliko općina koje su sudjelovale u tom programu.

- Nabavili smo traktor Tuber 50 KS, proizvođača Labin Progres koji je proizveo i traktorsku prikolicu, malčer za održavanje zelenih površina koji se prikapča na zadnu stranu traktora a može kositi travu i šikari i pod kutem od 45 stupnjeva i okomito. Nabavljen je rasipač za sol i ralica za snijeg koja će uglavnom služiti za čišćenje nogostupa i nerazvrstanih ulica u naselju.

Želja nam je da proširimo kapacitet aktivnosti i broj usluga koje možemo pružiti kao Komunalni pšogon, koji smo osnovali prošle godine. Za sada je zaposlen jedan djelatnik, u pogon se uključuju djelatnici na Javnim radovima, a vjerojatno će biti i novog zapošljavanja – kaže načelnik općine Jakšić, ivica Kovačević te dodaje da se trenutno čisti jedan zapušten kanal, divlja odlagališta otpada. Inače općina održava i osam seoskih groblja, prostore društvenim domova u svim selima, prostore križeva u svim selima te nekoliko općinskih putova. Sada ih očekuje i uređenje zelenih površina uz nogostupe koji su izgrađeni u nekoliko naselja, Radnovac, ili se grade, Eminovci i Rajsavac. Na javnim radovima trenutno je zaposleno osam djelatnika, od kojih dvije invalidne osobe. Plaće za njih daje Zavod za zapošljavanje, a općina putne troškove.

Za komunalni pogon se planiraju izgradnja garaža za opremu strojeve i alate, unutar dvorišta gdje se uređuje za Narodnu knjižnicu i prostorija za udruge. Komunalni pogon možda preraste i u komunalno poduzeće ukoliko se pokaže opravdanje, kaže načelnik Kovačević.