Petak, 25 Studeni 2016 13:06

Eko voćnjak dao 22 nova proizvođača voća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA - PROIZVODNJA VOĆA NA EKOLOŠKI NAČIN“ -

POŽEGA – Dvorana Hrvatske gospodarske komore Požega bila je domaćin završne konferencija projekta „Eko voćnjak - proizvodnja voća na ekološki način“ kojega je provodilo Učilište Link u partnerstvu s Gradom Požegom i Udrugom voćara Požeško-slavonske županije „Šljivari“. U sklopu projekta vrijednog 1,3 milijuna kuna22 osobe prošle su besplatnu edukaciju, postali ekološki proizvođači voća, a 16 nastavnika u obrazovanju odraslih usavršilo je svoje andragoške kompetencije u primjeni suvremenih nastavnih metoda i pomagala.

- Imali smo niz aktivnosti, a glavna je bila izrada programa osposobljavanja i provedba nastave. Plan je bio da 17 osoba završi program, ali mi smo malo poboljšali taj indikator na 22 osobe, od kojih je više od pola nezaposleno. Svi oni su dobili uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za proizvođača voća na ekološki način. Također, za potrebe nastave nabavljena je oprema od koje će rotodrljača ostati u partnerskoj udruzi „Šljivari“. Jedna od glavnih aktivnosti je bila i edukacija nastavnika – pojasnila je Gordana Radonić, voditeljica projekta, dodavši kako je osim programa osposobljavanja izrađen i standard kvalifikacije i standard zanimanja sukladno hrvatskom i europskom okviru.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Upravljačko tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, provedbeno tijelo 1. razine je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a provedbeno tijelo 2. razine je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima. Provedba je trajala godinu dana, do kraja studenog 2016., od čega je sufinanciranje EU 1,234 milijuna kuna.

Robert Krnčević, predsjednik Udruge Šljivari pozdravio je ovaj projekt koji će koristiti svim članovima udruge, a posebno onima koji su završili ovu edukaciju. – Sve više raste ekološka proizvodnja jer su ljudi svjesni da proizvodnjom uz upotrebu pesticida truju i sebe i okoliš. Narušava se eko sustav sa svakom zaštitom jer osim što ubijemo štetnike ubijemo i pozitivne kukce. Naša udruga za sada ima 20-tak eko imanja, eko voćnjaka.

- Učilište Link je osmislilo i napravilo projekt. Uz stručne radionice imali smo i stručnu ekskurziju četiri dana u Bolonji gdje su svi polaznici imali priliku vidjeti nekoliko imanja koja se upravo bave ekološkom proizvodnjom, pa čak i plasman ekoloških proizvoda na eko tržnici u Bolonji, ali i kroz turističke kapacitete jednog imanja. Eko proizvodnja je u trendu u Europi i ovaj vid obučavanja mnogima će pomoći - istakao je ravnatelj Učilišta Željko Prašnjak, koji kaže da je to samo prvi korak, a oni se dalje moraju stalno educirati.
Svi polaznici dobili su uvjerenja o osposobljavanju, koja su prva takva u Hrvatskoj za eko proizvođače voća.