Ponedjeljak, 03 Listopad 2016 12:26

Planira se osnivanje klastera Okusi hrvatske tradicije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽAN RADNI SASTANAK NA TEMU NASTAVKA REALIZACIJE PROJEKTA OKUSI HRVATSKE TRADICIJE - 

POŽEGA - U Požegi je održan sastanak predstavnika tvrtke Vall042 iz Varaždina i direktora županijskih turističkih zajednica koje su na svom području provele projekt Okusi hrvatske tradicije s ciljem označavanja ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i izgradnje njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića. Krajnji cilj projekta je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te sustavnog razvoja novih turističkih proizvoda u području eno-gastronomije na cijelom području Republike Hrvatske.

Na sastanku je bila riječ o provođenju II. faze projekta gdje su turističke zajednice županija pokrenule inicijativu za osnivanje klastera Okusi hrvatske tradicije, te će nakon pripreme pravnog okvira za registraciju klastera, održati sastanke s nositeljima standarda Okusi na svom području, kako bi ih upoznali s daljnjim aktivnostima koje se žele provesti. Osnivanje se predlaže u cilju promicanja, razvitka i unapređenja ponude lokalnih tradicijskih jela, proizvodnje i ponude tradicijskih namirnica i proizvoda u ponudi ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi Hrvatske tradicije, njihovog međusobnog umrežavanja radi izgradnje jake pojedinačne i zajedničke prepoznatljivosti, zajedničkih edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti uz istovremeno stvaranje uvjeta za sadržajniji razvoj novih turističkih proizvoda u području eno-gastronomije, a sve s ciljem ostvarenja opipljivih vrijednosti za sudionike standarda i lokalnu zajednicu. Sukladno postavljenim ciljevima klaster će djelovati na području turizma, kulture, eno-gastronomije i poljoprivrede.

Inicijativu je podržao i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević kako bi ugostiteljski objekti putem udruživanja imali priliku za bolji i jači nastup na tržištu i prezentaciju gastronomske ponude kroz aktivnosti koje bi provodio klaster. Ovdje ima prostora da slavonski specijaliteti, odnosno tradicionalna hrana i piće budu jedan od motiva dolaska posjetitelja i turista, te bi jednom zaokruženom pričom turističkim agencijama dali osnovu za izradu gastro paket aražmana i gastro tura koje bi osim izvrsne gastronomske ponude i gostoprimstva domaćina uključivale i druge turističke sadržaje i ljepote koje vrijedi posjetiti u našoj županiji.

- Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju s utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. U suradnji i partnerstvu s Županijskim turističkim zajednicama od 2015.g. do danas standardi su dodijeljeni objektima na području: Vukovarsko-srijemske županije (8), Varaždinske županije (13), Požeško slavonske županije (8), grada Zagreba (1), Krapinsko-zagorske županije (14), a u tijeku je proces dodjele standarda na području Zagrebačke županije (10), realizacija je započela na području Sisačko-moslavačke županije dok je u pripremi za područje Koprivničko-križevačke županije i Ličko-senjske županije. Od 20.listopada kreće i web portal okusi.hr, priprema se osnivanje clastera Okusi hrvatske tradicije, tijekom iduće godine nastaviti će se sa snimanjem TV serijala Okusi (do sada su snimljene 22 epizode – Varaždinska i Požeško-slavonska županija), pripremaju se zajednički promotivni materijali, oblikovati će se turistički paket aranžmani i pripremiti novi turistički proizvodi i događanja (Dani Okusa, zajedničke prezentacije, godišnji susret...) Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija i nosiocima standarda Okusi – istaknuli su iz Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska