Srijeda, 18 Listopad 2023 12:18

Koje su najbolje rakije, likeri i ginovi u 2023.? - Tko su nagrađeni ?

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

ZAGREB - U Boćarskom domu u Zagrebu, u sklopu ZGrappa - međunarodnog festivala rakija, likera i ginova, održana je dodjela za najuspješnije proizvođače 5. CROSPIRITA - međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova.

Ocjenjivanje je petu godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

najbolji dizajn zvonimir lalicOve godine prikupljeno je rekordnih 237 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i ostalih susjednih zemalja, što je veliki napredak u odnosu na prvo ocjenjivanje održano 2019. godine kad je pristiglo 70-ak uzoraka. Prijavilo se 27 ginova od kojih je 7 nagrađenih, 78 likera od kojih je 9 nagrađenih te 132 rakije od koje su 33 nagrađene.

Dodijeljene su nagrade za šampione rakija, likera, ginova, a po prvi puta se birao i najbolji dizajn kao i najbolja rakija u pojedinoj kategoriji rakija gdje se prikupilo više od 5 uzoraka. Osim njih, nagrade su dodijeljene i svim uzorcima koji su dobili zlato, odnosno više od 18 bodova od ukupnih 20.

Prva nagrada koja se dodijelila je bila ona za najbolji dizajn. Nagrada za najbolji dizajn pripala je Zvonimiru Laliću, vlasniku West house distillery, za njegov gin. - Ovo je zaista odličan motiv za dalje. Ovim putem se želim zahvaliti organizatoru i stručnom žiriju na dodjeljenim nagradama za najbolji dizajn i srebru za gin, a s kojima su nas učinili jako ponosnim i sretnim. Također cijeli događaj je bio vrhunski organiziran, poručio je Zvonimir Lalić, nagrađen za najbolji dizajn boce.

najbolji gin djuro krivokuca

 

 Šampionom u kategoriji ginova proglašen je london dry gin iz 2022. godine od K distillery, vlasnika Đure Krivokuće iz Vojnića.

-Jako puno mi znači ovo priznanje i ovo je samo potvrda kvalitete i dodatna motivacija da nastavimo još bolje raditi. Proizvodimo isključivo gin, a u planu je i proizvodnja šljivovice. Pozivam sve proizvođače da se i dogodine prijave na ovo ocjenjivanje jer će dobiti realnu ocjenu kvalitete svog proizvoda, rekao je šampion u kategoriji ginova, Đuro Krivokuća.

 

najbolji liker

 

Šampionom u kategoriji likera proglašen je limoncello iz 2023., Destilerije Patrik, vlasnika Patrika Sračića iz Jastebarskog. Nagradu su u njegovo ime preuzele kćeri Dora i Marija Sračić.

- Na ocjenjivanje smo prijavili naš novi proizvod limoncello te nam je izrazito drago da smo baš mi šampioni ocjenjivanja. Baziramo se na to da limun bude iz domaćeg i ekološkog uzgoja. Nagrada nam puno znači, rekle su Dora i Marija Sračić iz Destilerije Patrik.

najbolja rakija emperus

 

Najbolje ocijenjeni uzorak 5. CROSPIRITA i šampionom rakija proglašena je Emperus destilerija iz Srbije, koja je za svoju rakiju od šljive PRIVILEGE iz 1997. godine dobila i najveću ocjenu na ovogodišnjem ocjenjivanju, odnosno 19,8 od mogućih 20 bodova. 

-Misija Emperus destilerije je promovirati i proširiti glas o vrhunskim voćnim rakijama iz ovog dijela Europe. U našoj ponudi se nalazi 8 šljivovica i 4 dunjevače, od kojih svaka predstavlja dragulj svoje vrste. Dvostruka pobjeda, prilikom prvog pojavljivanja na CROSPIRIT-u, je samo potvrda da smo na dobrom putu ka ostvarenju naših ciljeva, a to je postaneti sinonim za rakije od voća najveće kvalitete. EMPERUS destilerija se nalazi u Srbiji u mjestu Đurđevo. Tamo se prostiru i naši voćnjaci i vinogradi iz kojih ubiremo najbolje plodove za proizvodnju naše rakije, poručili su iz Emperus destilerije.EMPERUSc

 

Emperus destilerija, šampion rakija

 

 

 

Najbolji dizajn pripala je Zvonimiru Laliću, vlasniku West house distillery

DESIGN