Četvrtak, 12 Listopad 2023 13:50

KUTJEVO d.d. - Završetak berbe 2023. i istaknuta svjetska priznanja

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO - Nakon berbe koja je trajala gotovo mjesec i pol, proces proizvodnje vina već je u punom jeku.

Unutar teksta polozaji

 

Prostrani vinogradi vinarije Kutjevo Vinkomir, Vetovo, Hrnjevac, Korija, Mladica, Škomić i Oljasi zadnjih tjedana bili su centar najvažnijih zbivanja vinarije. Obzirom kako je riječ o prvoj i itekako važnoj etapi procesa stvaranja vina, nije na odmet osvrnuti se na cjelokupan proces i dojmove naznačene vinarije.

Za razliku od 2022., ove godine berba je započela nešto kasnije, točnije 4. rujna. Klimatske promjene zbog kojih iz godine u godinu vinari strepe nad kvalitetom i količinom uroda, svake godine donose različita iznenađenja. U takvim uvjetima konstantna analiza i kontrola vinograda omogućila je profesionalnim enolozima vinarije Kutjevo pravovremeno kretanje u opisani proces kako bi sačuvali sva poželjna svojstva koja čine njihova vina jedinstvenima u svijetu.Unutar teksta

 

Ključni trenutak nakon berbe bila je brza prerada grožđa koja smanjuje mogućnost pojave oksidacije u moštu, a na spomenuti način zadržavaju se svi aromatski profili sorte. Uz stalne, neumorne berače koji su cjelokupan period branja odolijevali vremenskim uvjetima, neovisno radilo se o nesnosnim vrućinama, ili kiši i blatu, dva samohodna berača koje vinarija posjeduje, uz vrijedne ruke, bili su od velike pomoći.

Unutar teksta berbaOd istaknutih položaja na kojima se njeguje grožđe za predikatna i premium vina, koja se ujedno beru kasnije i osvajaju najprestižnije svjetske nagrade, bitno je naglasiti čuveni Hrnjevac na kojemu se, u zimskom periodu, bere slatko grožđe od kojega je nastala i Ledena berba Graševina 2018. koja je ove godine pomela konkurenciju na svim svjetskim natjecanjima. Nesumnjivo je riječ o najnagrađivanijoj butelji, obzirom kako je osvojila zlato na Decanteru 2023., Grand gold i Best of show Croatia na Mundus Vini Spring Tastingu te još jednu Grand Gold medalju na Mundus Vini Summer Tastingu. Vetovo i Vinkomir također su grand cru položaji s kojih potječu najcjenjenija vina istaknute vinarije. Tako je novi proizvod iz 2022. pod nazivom Graševina Vinkomir, koja dolazi s istoimenog vinograda, prepoznata među najznačajnijim vinima i osvojila zlato na Mundus Vini Summer Tastingu.

Vina 1

Uz spomenute, tekuća godina donijela je brojne medalje i za Vrhunsku Graševinu 2022. koja je također osvojila zlato i na Decanteru i na Mundus Vini Summer Tastingu, respektabilne nagrade koje svjedoče o vrhunskoj kvaliteti istaknutog. Uz navedene graševine kojima se vinarija Kutjevo može pohvaliti, Maximo Nero 2019., crno vino kupaže sorti cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota, osvojilo je zlato na uglednom ocjenjivačkom natjecanju Concours Mondial u Bruxellesu i time dokazalo kako iznesena vinarija u širokoj ponudi impresivnih graševina, nudi i svjetski priznata crna vina.

Obzirom na istaknuto, može se zaključiti kako je 2023. godina pridonijela količinski slabijem urodu, ali, što je najbitnije, izvrsnoj kvaliteti grožđa, stoga će iz ubranih bobi raznih sorti nastati prvoklasno vino u kojem ćete moći uživati u svakoj situaciji.

Više informacija o novoj berbi te bogatoj ponudi nagrađivanih vina pronađite na web stranici vinarije Kutjevo.