Petak, 28 Lipanj 2013 13:24

Uz jezero i mjesto za odmor

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO BOIĆ  -

 

SKENDEROVCI - Iako je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Boić iz Skenderovaca široj javnosti poznato po uzgoju jabuka i voćnih prerađevina unatrag nekoliko godina razvijaju i ruralni turizam.

Na obližnjem jezeru kojega koriste za sustav navodnjavanja voćnjaka sve češće dolaze manja društva i udruge kako bi tu uživali u prirodnim ljepotama.

IMG 2004- Tek kada smo napravili jezero shvatili smo da bi to mogao biti i zanimljivo mjesto za odmor s parkom. Polako smo sve sređivali no eto s vremenom se pokazalo da je prostor kojega koristimo premali pa planiramo njegovo proširenje.Trenutno može sjesti 40-ak osoba te ćemo sve proširiti na stotinjak sjedećih mjesta. Cilj nam je to, kada sve uredimo ponuditi za manja okupljanja od krštenja do svadbi i sličnih okupljanja - ističe Mislav Boić pojašnjavajući kako je zahvaljujući voćnjacima koji se nalaze u okruženju jezera tu dovedena i struja i voda a uređen je i park s pecalom.

- Ima tu i sadržaja za najmlađe od ljuljački do klackalica. Iznad šume planiramo urediti jedno manje nogometno igralište ali i terene za odbojku i slične sportove. Vjerujem da ćemo to skoro napraviti. Voćnjak je površine 3,3 hektara od kojih je 2,9 hektara na podlozi M9 suvremeni uzgoj i ulazi u petu godinu proizvodnje. Imamo i 0,7 hektara starog nasada M26 koji je već u 20-oj godini i njegova produktivnost opada i kroz koju godinu on će se morati obnoviti odnosno posaditi suvremeni voćnjak na podlozi M9 - kaže dalje naš sugovornik dodajući kako se u voćnjaku nalazi pet vrsta jabuka i kako se voćnjaci navodnjavaju sustavom kap po kap. Cjelokupna proizvodnja jabuka zaokružena je preradom pa se tako na OPG-u Bojić proizvode sokove, čips i jabučni ocat.

Iako imanje uz jezero rado koristi obitelj ali i mnogi prijatelji koji tu vole doći obitelj Boić ne razmišlja novom izazovu kojega nudi ruralni turizam jer, kako kaže Mislav i s jabukama svi imaju puno posla pa bi im sve ostalo bilo dodatno opterećenje. Iako smatra da prirodne pogodnosti i potencijale treba iskoristiti za sada je zaključuje Mislav najvažnije da svi oni koji dođu na njihovo imanje uživaju u prirodi i ljepotama jezera okruženog voćnjacima.

V.Re.