Srijeda, 01 Svibanj 2013 12:00

Usprkos gospodarskoj krizi tradicija sajmovanja neprekinuta

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

11. GOSPODARSKI SAJAM „VINO KAP 2013“. U KAPTOLU  -

 

KAPTOL – Središnje mjesto okupljanja vezano uz poljoprivredu na području županije i dalje je Kaptol i sajam „Vino kap“ koji su i ove godine, unatoč gospodarskoj krizi organizirali ne prekidajući tradiciju sajmovanja, kao dvodnevnu priredbu na koju se odazvalo 200-tinjak izlagača. IMG 7495– Pripremili smo 11. po redu „Vino kap“ u ova teška i neizvjesna vremena, a posljednji puta izvan granica EU u kojoj Hrvatska kao buduća članica pripada. Usprkos gospodarskoj krizi koja nije zaobišla nikoga, a posebno poljoprivredu i područje naše županije. Organizacijom Sajma smo pokazali snagu, izdržljivost i snalažljivost i uz pomoć lokalne vlasti održali ovu tradicionalnu manifestaciju koja mnogo znači za ovaj kraj. Na 11. Sajmu „Vino kap“ koji je već prepoznatljiv kao smotra poljoprivredne mehanizacije i opreme naći će se sve najbolje i najnovije što trenutno nudi tržište – istakao je Ferdinand Novak, predsjednik Organizacijskog odbora sajma i predsjednik udruge vinogradara vinara i voćara koji je uz općinu Kaptol glavni „krivac“ što se sajam uspješno organizirao i ove godine. Na tome im je čestitao i na svojevrsnom inatu da sajam organiziraju i dokažu da se može održati, čestitao je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, koji je sajam i službeno otvorio.

vinokap- Obzirom na ovu tešku gospodarsku situaciju mogu reći da smo zadovoljni odazivom izlagača kojih je ove godine nešto manje. No najvažnije je da održimo kontinuitet sajmovanja jer teško bi to bilo pokrenuti kada se jednom prekine. Nadam se da ćemo preživjeti, manifestacija i gospodarstvo – ističe Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol i tajnik Udruge vinogradara.

vino markotaSajam je organiziran uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uz supokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore županijske komore Požega, te Obrtničke komore požeško-slavonske županije, Poljoprivredne savjetodavne službe, općine Brestovac, Velika, Jakšić i gradove Pleternica, Pakrac i Kutjevo, Veleučilišta u Požegi, te sponzorstvo Croatia osiguranja i Kutjeva d.d.

vino perakU sklopu sajma održano je i 6. Županijsko ocjenjivanje vina na koje je bilo prijavljeno 89 uzoraka bijelih i crnih vina od kojih 54 uzoraka graševine. Na sajmu su uručene diplome, ove godine zbog visoke kvalitete samo srebrne i zlatne plakete. Šampion ovogodišnjeg Vino kapa je graševina koju je odnjegovao Ivica Perak iz Kutjeva. - Ovo je već treća šampionska titula koje je ovo vino do sada osvojilo, a ova mi je trenutno i najdraža jer sam je osvojio na domaćem terenu. Međutim, ovo vino ima potencijal i ići će na još mnoga natjecanja da vidim što mogu očekivati od njega. Nakon toga će ići u prodaju a cijenu ćemo formirati po broju odličja koja u međuvremenu dobije. Nešto ću ostaviti u arhivi. Pokazalo se još jednom da graševina na našem kutjevačkom vinogorju ima veliki potencijal bez obzira na vremenske uvjete – kazao je Perak.

kaposvarU suradnji s Poljoprivredno savjetodavnom službom održali smo i okrugli stol sa temom „Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, koja je iznimno značajna za ovaj kraj – rekao je Ferdinand Novak te istakao da održavaju odlične odnose suradnje s udrugama iz Mađarske pa su im ove godine u gostima udruge vinogradara iz županije Kaposvar i dvije općine.

vinoNa vanjskom izložbenom prostoru izlagači mehanizacije su priredili demonstracije i prikaze mogućnosti pojedinih strojeva i priključaka. Po sajamskim cijenama mogla se nabaviti potrebna oprema i priključci, te zaštitna sredstva, a i presadnice cvijeća i dr.