Ponedjeljak, 13 Prosinac 2021 17:34

Požeško-slavonsku županiju posjetili gospodarski savjetnici akreditirani pri stranim diplomatskim misijama

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Uprava za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova u sklopu sustava gospodarske diplomacije organizira promotivne posjete hrvatskim županijama s ciljem predstavljanja gospodarskih i investicijskih potencijala te otvaranja mogućnosti novih poslovnih suradnji i širenja tržišta.

Jednodnevni posjet gospodarskih savjetnika akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama i predstavnika stranih trgovinskih ureda tako je organiziran i u našoj županiji, a skupni sastanak gospodarskih savjetnika održan je u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Požegi, kojemu su uz predsjednika Županijske komore Požega Luku Balenovića, predstavnike Gospodarskog socijalnog vijeća, lokalne samouprave, poslovnih udruženja i regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije, prisustvovali i zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnik Požege Željko Glavić.
Posjet je započeo susretom koji je održan u prostorima HGK Županijske komore Požega gdje su predstavljeni gospodarski potencijali i razvojni projekti naše županije, kao i mogućnosti institucionalne podrške investitorima.

U ime organizatora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, okupljenima se obratila Rina Eterović Goreta, načelnica Sektora za gospodarske odnose koja je istaknula kako su u posjet našoj županiji došli uglavnom gospodarski savjetnici koji se bave gospodarskim odnosima s RH kojima se na ovaj način prezentiraju potencijali naših županija, od investicijskih projekata do raznih oblika gospodarske suradnje.
Gradonačelnik Glavić poručio je kako je Požega grad duge i bogate povijesti. „Ovaj biser Zlatne doline važno je gospodarsko središte prehrambene, drvne i metalo prerađivačke industrije, ali i dom brojnih obrtnika i privatnih poduzetnika.“ – rekao je gradonačelnik.

U ime Požeško-slavonske županije i županice Antonije Jozić, dobrodošlicu gostima poželio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istaknuo kako naša županija razbija uobičajenu predodžbu ravne Slavonije jer je okružena slavonskim gorjem i geografski se sastoji od dvije cjeline – Požeške kotline i pakračko-lipičkog kraja. „Plan razvoja Požeško-slavonske županije naglasak daje na razvoj gospodarstva, povećanje zaposlenosti i proizvodnje, a posebno značajna u tome su i inozemna izravna ulaganja. Prednosti Požeško-slavonske županije su u cijenama nekretnina, vode, komunalnih naknada te klimatskim uvjetima, prirodnim ljepotama i ekološkoj očuvanosti županije. Obzirom na motive inozemnih izravnih ulaganja prednosti Požeško-slavonske županije su u resursima, nižim troškovima, lokacijskim prednostima, institucionalnim aranžmanima tj. lokalnim razvojnim agencijama te povoljnim uvjetima na lokalnom tržištu s naglaskom na programe potpora za gospodarstvo.“ – rekao je Troha.
Susret je nastavljen obilaskom požeških tvrtki Spin Valis, Color Emajl, Plamen te Kutjeva d.d. i Vinarije Galić.

Izvor: pszupanija.hr