Srijeda, 30 Listopad 2019 09:48

Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Prva generacija hrvatskih poduzetnika, osnivača i vlasnika poduzeća pokrenutih devedesetih godina prošlog stoljeća, približava se umirovljenju. Gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života, tj. u godinama kada se trebaju upitati na koga i na koji način prenijeti poslovanje svojeg poduzeća.

„Iskustva poduzetnika iz razvijenih zemalja upozoravaju da se radi o nimalo lakoj odluci i procesu u kojem čak trećina poduzeća odlazi u likvidaciju“ – stoji u pismu koje su poduzetnicima diljem zemlje uputili CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva te Hrvatska udruga poslodavaca. CEPOR i HUP pozivaju poduzetnike da se o ovoj važnoj temi tijekom idućeg tjedna informiraju na besplatnim radionicama te predavanjima u okviru Tjedna obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja.

Tjedan je inspiriran Tjednom prijenosa poslovanja (Business Transfer Week) koji se uspješno organizira u Belgiji od 2011. godine. On u Europskoj uniji predstavlja dobru praksu u poticanju poduzetnika na planiranje budućnosti poduzeća nakon njihova odlaska u mirovinu.

Središnji događaj Tjedna bit će Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja koji će se u srijedu, 6. studenoga održati u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Prijenos poslovanja goruća je tema za više od 16.000 malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina. Ta poduzeća zapošljavaju gotovo 180.000 ljudi što znači da bi se njihovo zatvaranje negativno odrazilo ne samo na gospodarstvo, nego i društvo u cjelini.

Vlasnici poduzeća pred mirovinom trebaju osvijestiti činjenicu da je prijenos poslovanja složen i dugotrajan, ali neophodan proces. Tijekom tog procesa pronalaze se rješenja za vlasništvo i upravljanje poduzećem nakon umirovljenja vlasnika, najčešće i osnivača tvrtke.

Poduzetnike koji dođu na radionice, savjetovat će poduzetnici i stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom s prijenosom vlasništva. Dobit će i koristan priručnik. Ulaz na radionice  i Forum je slobodan.

Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja organizira Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR). Partneri i sponzori su Europski fond za jugoistočnu Europu DF, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska udruga poslodavaca, KPMG Hrvatska, Ekonomski fakultet u Osijeku i TRANSEO – European Association for SME Transfer.