Petak, 31 Svibanj 2019 18:01

Ostvareno 206 milijuna kuna za projekte energetske obnove u županiji

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ODRŽAN 2. DAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA - U prostorijama Županijske gospodarske komore održan 2. Dan energetske učinkovitosti u organizaciji Požeško-slavonske županije i Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Dan energetske učinkovitosti osmišljen je kao prilika za okupljanje stručnjaka s područja energetske učinkovitosti, razmjenu iskustava, izazova tijekom provedbe projekata, rješavanje nastalih problema te povezivanje novih ideja i informacije.

Nazočne su pozdravili te se obratili s nekoliko riječi ravnateljica Regionalnog koordinatora županije Senka Horvat i župan Alojz Tomašević.

- Želimo pokazati što smo napravili u ovih proteklih godinu dana i zaista možemo biti ponosni. Na području Požeško-slavonske županije u proteklom je razdoblju ostvarili smo ukupno preko 206 milijuna kuna u projektima energetske obnove koji se financiraju iz fondova Europske unije. Od toga je 30 projekata obnove škola čija je vrijednost oko 63 milijuna kuna, 23 projekta koji su vezani uz energetsku obnovu javnih ustanova bolnica, društvenih domova vrijednosti oko 53 milijuna kuna te 38 višestambenih zgrade čija obnova je koštala oko 58 milijuna kuna. Aktivan je i privatni sektor gdje je uloženo u energetsku obnovu oko 40 milijuna kuna - rekla je ravnateljica Senka Horvat te dodala je kako je današnji skup prilika za razgovor o smjernicama te planovima za buduće razdoblje posebice vezano uz financijsku perspektivu Europske unije i buduće natječaje.

- Putem energetske obnove u našoj županiji završen je veliki broj projekata vrijednosti preko 200 milijuna kuna, a u milijunskim svotama su i sufinancirani od strane Požeško-slavonske županije. Radimo još niz važnih projekta za budućnost koji su u različitim fazama, a posebice moram naglasiti kako ćemo nastaviti energetsku obnovu i obnoviti i najmanju školu na prostoru naše županije, jer ako se ugasi bilo koja područna škola uzrokovat ćemo i gašenje tog naselja. Neka to bude ujedno i poruka mladim ljudima da ne trebaju odlaziti s ovih prostora. Također postoje i drugi projekti od velike važnosti, jer trenutno je preko milijardu kuna projekata u realizaciji te potpisanih ugovora u našoj županiji iz različitih segmenata. Projekt aglomeracija, projekti koji su važni za kulturnu baštinu, kao i mnogi gospodarski i turistički projekti - rekao je župan Alojz Tomašević.

Na skupu su sudjelovali direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac, Dijana Bravić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mihaela Teni iz Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, predstavnici Komunalca Požega i Komunalca Pakrac, ravnatelji škola te načelnici općina.