Breadcrumbs

Petak, 26 Travanj 2019 13:55

Pravne i političke zavrzlame dovele do blokiranja ulaza jednoj požeškoj tvrtki

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA – Od danas u jednu požešku tvrtku Promet građenje d.o.o. u Industrijskoj ulici više ne možete doći preko njihovog ulaza i parkinga, jer su jučer u podne Odlukom o ovrsi Općinskog suda Požega postavljene žičane ograde na njihov ulaz. Pravna je to ali i politička zavrzlama koja traje niz godina, dio spora se još vodi na nekim sudovima, od Općinskog suda u Požegi do Upravnog suda u Zagrebu, no pravomoćno Rješenje o stavljanju u posjed tvrtke Valis Fagus d.o.o. Požega moralo se izvesti po odluci suda. Uz nazočnost svih radnici tvrtke Presoflex gradnja postavili su ogradu na ulazu, a predstavnici tvrtke Valis Fagus postali su ne samo vlasnici tog dijela zemljišta koji su kupili prije dvije i pol godine na javnoj dražbi, nego stupili i u posjed.

Drugu priču priča direktorica tvrtke Promet građenje Anka Šutalo, koja ističe da je predmetna parcela bila a i sada još u gruntovnici upisana kao put. – Iz tog razloga smo mi kupili od grada parcelu iznad tvrtke Staklorad, na kojoj želimo zidati proizvodnu halu. Dobili smo i građevinsku dozvolu zbog toga što je ta parcela povezana s tip putem i ima pristup, inače ne bi dobili dozvolu za gradnju. Uz to smo od Spin Valisa kupili cijelom dužinom još jednu parcelu iza njihovih pogona da proširimo svoju parcelu. U međuvremenu prije nekoliko godina grad Požega ukida taj put, koji smo mi sami uredili, asfaltirali, uredili parkirališta i stavili javnu rasvjetu, parcelu proglašava građevinskom i prodaje na javnoj dražbi. Protiv tog rješenja mi smo se žalili i predmet se vodi još na dva suda, no sada se provodi ovrha i nama se onemogućava da radimo. Mi nemamo sada kako ulaziti u svoju tvrtku, naši radnici više nemaju gdje parkirati svoja vozila, naša betonara nema više kako izvoziti beton kupcima, a upravo do te nove hale koju planiramo graditi nemamo više pristupa – ističe direktorica Šutalo koja kaže da će pravdu svakako tjerati do Strasbura jer smatra da se ovo dešava samo njima i da iza toga stoji politika.

Da je sada zapravo apsurdna situacija na terenu moglo se vidjeti jer parcelu koja graniči sa Spin Valisom u posjedu ima Promet Građenje, a parcelu na kojoj oni imaju ulaz u svoje parkiralište i graniči s Promet građenjem u vlasništvu ima Valis Fagus, tvrtka kćer Spin Valisa. Pometnja je nastala upravo oglašavanjem prodaje tog nekada, a i danas ucrtanog puta, koji je odjedanput postao građevinsko zemljište.

Danas na toj parceli stoji žičana ograda, kao provedena mjera Općinskog suda u Požegi, a namjera stvarnog vlasnika tog zemljišta, tvrtke Valis Fagus je tu graditi veliko skladište, do kojega neće moći voziti robu viljuškarima iz svojih pogona direktno, nego će morati koristiti javnu prometnicu Industrijske ulice za tu operaciju. Da je malo više dobre volje, pa i posredovanja politike i lokalne samouprave, ovdje je rješenje zamjena parcela ili pravična podjela po pola površine obje parcele. Možda bi netko malo izgubio ali ne bi bilo svih ovih radnji, nerviranja i svatko bi imao svoju novu parcelu uz svoje pogone. No to možda vidimo samo mi novinari, a svi ostali sudionici u toj zavrzlami očito svatko iz svoje busije gleda samo svoje interese, a Sud opet slijepo provodi pravomoćne sudske odluke. Štetu očito imaju i imat će i ubuduće samo sudionici ove pravne i političke zavrzlame.