Srijeda, 27 Veljača 2019 11:59

Prva extra djevičanska ulja upravo otišla u Kazahstan, a pripremaju prvu pošiljku za Maleziju i Singapur

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BUČINA ULJA IZ POŽEGE TVRTKA GRBIĆ IZVOZI NA TRI KONTINENTA -

POŽEGA - Požeška tvrtka Grbić koja zadnjih desetak godina intenzivno proizvodi na vlastitim površinama ali i sa brojnim kooperantima buću golicu, sa svojim proizvodima, a posebno extra djevičanskim i premium bučinim ulima iz vlastite uljare osvaja sve više tržišta. Za sada se ulja tvrtke Grbić izvoze na tri kontinenta, od Norveške, Švedske, Estonije, Poljske, Izraela, SAD-a, pa do Japana i Tajlanda.

- Upravo smo nedavno potpisali ugovor i već prva pošiljka premium bučinih ulja otišla je put Kazahstana, što nam je novo tržište. Trenutno smo u pregovorima s kupcima u Južnoj Koreji, Maleziji i Singapuru. Ta tržišta uglavnom traže premium i eko premium bučina ulja najviše kvalitete, što će i u budućnosti biti naša okosnica u uzgoju buće golice i proizvodnji ulja u vlastitoj uljari. Svakako da nam za ove izvoze puno doprinose certifikati koje smo dobili, kao HACAP, Košer i Halal cetrifikat koji su potrebni za nastup na ovim tržištima i imamo ih od 2010. godine – kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić d.o.o. koja dodaje da je jedini izlaz za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju u izvozu. Svoja bučina ulja u Hrvatskoj prodaju u sustavu trgovačkih centara Plodina i Kauflanda, gdje su prisutni već godinama i imaju ustaljenu prodaju bučinih ulja. Za povećanje prodaje na domaćem tržištu svakako treba više edukacije potrošača i isticanje dobrih strana i nutricionističkih vrijednosti bučinih ulja.
- Kada idemo na strana tržišta također moramo ići sa dobrim marketingom i isticanjem gdje se u njihovim gastronomskim specijalitetima može koristiti bučina ulja. Tako smo pripremili savjete i recepture korištenja ulja u sushiju, korištenja bučinog ulja u pripremi jela od kuhane i pečene ribe, kako koristiti naše ulje u nekim umacima, uz razne priloge od povrća pa čak i jela od algi. Kroz te prijedloge recepata prilagođenih njihovoj prehrani i namirnicama potičemo korištenje naših bučinih ulja. Moram izraziti i zahvalnost što nam je u prodoru na tržišta s muslimanskim dijelom stanovnika jako puno pomogla Islamska zajednica u RH i njihov Centar za certificiranje Halal kvalitete – kaže Nives Lovrić, koja je upravo otišla u Split na Gast gdje imaju štand sa svojim proizvodima. Sajmovi su pravi način da sa svojim proizvodima dođemo do novih kupaca, jer na sajmovima se okupljaju i veliki kupci i potrošači iz trgovinskog, ugostiteljskog i prehrambenog sektora. Trenutno su nam odlični kupci bučinog ulja velike zračne luke koje ulje prodaju u svojim suvenirnicama i trgovinama poklona. Stoga smo se i ovdje prilagodili s nešto manjim ali luksuznim pakiranjima i pakiranjima u poklon kutijama jer turisti naše ulje kupuju kao suvenir s putovanja iz Hrvatske. Uz Gast u Splitu obići će splitsku i dubrovačku zračnu luku radi produženja ugovora o prodaji ulja, jer su to vrlo značajni kupci.
- Dio ulja prodaje se i u hotelskim kapacitetima diljem Jadrana, no ta ulja uglavnom jako cijene stranci, posebno Europljani koji dobro znaju vrijednost premium bučinih ulja jer ih koriste i u svojim matičnim zemljama. Često dobivamo pohvale za kvalitetu od turista, jer nas pronalaze na etiketi koju uvijek prouče jer žele dobro znati što koriste. No imali smo i pritužbu od jednog gosta koji je naše uljem koristio u Austriji, koji je tvrdio da su u hotelu u kojem boravi, naše ulje razrijedili s običnim uljem, što je on odmah primijetio i reagirao na to – navodi Nives i lijepe i teške trenutke u poslovanju, no ona ne odustaje, nego ide samo naprijed, osvaja nova tržišta. Prezentacije bučinih ulja radila je i u Arapskim emiratima i očekuje dobre povratne informacije.

Već u travnju Nives putuje u Singapur na jedan veliki sajam prehrane i ugostiteljstva na kojemu će imati prezentaciju i potpisivanje već dogovorenog ugovora za plasman bučinih ulja, samo premium i eko kvalitete. U Singapur odlazi također posredstvom Islamske zajednice i sudjeluje na B2B susretu gdje ima i svoj štand.

Promociju na hrvatskom tržištu rade udruženo proizvođači buće i bučinog ulja i kroz Udrugu proizvođača bučinih ulja gdje je Nives Lovrić i predsjednica. Promociju i otvaranja novih tržišta provode i kroz Zadrugu „Crna kap“ koja radi na brendiranju bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske i predstavlja veći broj proizvođača ulja. Pred tvrtkom Grbić stoji i skora sezona sadnje buče golice, kao na njihovim vlastitim površinama, dosadašnjih godina oko 150 ha, te površinama kooperanata. Ove godine sjetva će se obavljati najvećim dijelom u ekološkoj obradi i za proizvodnju isključivo premium ulja koja se traže na tržištu.