Srijeda, 20 Veljača 2019 09:35

Mogućnosti otkupa poljoprivrednih proizvoda kroz suradnju s Podravkom

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

PREZENTACIJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I PODRAVKE - 

PAKRAC - U pakračkoj gradskoj vijećnici održana je prezentacija Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravke d.d. tijekom koje je  braniteljima i predstavnicima OPG-ova s lipičkog i pakračkog područja predstavljen Sporazum o suradnji koji je sklopljen između Podravke d.d. i Ministarstva hrvatskih branitelja o ugovaranju proizvodnje i otkupa voća, povrća, žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su nositelji ili članovi hrvatski branitelji, kao i svi ostali zainteresirani.

Susret je održan s ciljem povećanja suradnje braniteljskih zadruga i OPG-ova s tvrtkom Podravka d.d. kako bi se povećala zaposlenost i proizvodnja, udio domaće sirovine u Podravkinim proizvodima, ali i razjasnile sve moguće nejasnoće oko ugovaranja proizvodnje za sezonu 2019. godinu, istaknuo je gospodin Zvonko Beljo, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja.

Direktor nabave primarnih sirovina u Podravci Zlatko Đelekovčan istaknuo je intenciju da se uvozne sirovine u potpunosti zamjene domaćim te da je u  tom cilju i uspostavljanje suradnje s braniteljskim zadrugama. „Podravka je otvorena za sve moguće suradnje s braniteljskim zadrugama, poljoprivrednicima, OPG – ovima.“, rekao je Đelekovčan.

Predstavnica tvrtke Podravka Nikolina Jelović, predstavila je koncept sporazuma i rad Podravke te pri tome objasnila kako bi izgledala suradnja u otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Podravka troši u svojoj proizvodnji preko 3.000 raznih materijala (sirovine, ambalaža, tehnički materijali, usluge…) godišnje. Kod sirovina – oko 750 raznih materijala, od čega su 200 primarne sirovine: žitarice i uljarice,voće i povrće ( svježe, smrznuto i u aseptik pakovanju). Tvornice koje koriste primarne poljoprivredne sirovine u Podravki: „Mlin” Koprivnica, „Kalnik” Varaždin, „Voće” Koprivnica, „Povrće” Umag.

Na sastanku je naglašeno kako će Podravka s kooperantima u trećem mjesecu ove godine sklopiti ugovore o otkupu njihovih poljoprivrednih viškova, uglavnom povrća, voća i pšenice pri čemu će definirati asortiman, otkupnu cijenu i rokove plaćanja.

Podravka braniteljima nakon potpisivanja ugovora nudi i stručnu pomoć u analizi tla i sjemena, stručni nadzor zasađenih površina te kreditiranje u repromaterijalu, a isplata se vrši najkasnije 30 dana nakon isporuke proizvoda.

compas.com.hr