Ponedjeljak, 11 Lipanj 2018 22:18

Ministar Tolušić sa svojim poljoprivrednicima i OPG-ovcima na radnom ručku u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

“NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE” -

PLETERNICA - Na 17-tom u nizu događanja u sklopu manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće” u Pleternici odazvalo se više od 50 izlagača, OPG-ova i poljoprivredno-prehrambenih proizvođača koji su predstavili i promovirali svoje proizvode.

Svojim dolaskom manifestaciju je uveličao potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, u ulozi domaćina manifestacije, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić, te gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije i drugi.

Ministar Tolušić se između ostalog osvrnuo na napore koji su uloženi u mjere revitalizacije domaće poljoprivredne proizvodnje koje će se moći, kako je rekao, vidjeti kroz dvije, tri godine. Rekao je i kako se posljednjih dvadesetak godina država, uz svu silinu novca koje je davala za poticaje, zapravo nije pomogla poljoprivrednicima da ih nije zaštitila od nepoštenih trgovinskih odnosa, i da nije imala poštenu, transparentnu i učinkovitu dodjelu državnog zemljišta. Rekao je i kako nije jednostavno sve to ispraviti u nekoliko poteza.

- Svemu tome pristupili smo sveobuhvatno i već sad se vide određeni pomaci. Ubrzali smo povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i danas imamo ugovoreno projekata vrijednih 5 milijardi i 150 milijuna kuna. Krajem 2016. godine bilo je ugovoreno projekata vrijednosti svega 328 milijuna kuna. To je pokretač razvoja poljoprivredne proizvodnje i naših ruralnih prostora. Grade se farme, staklenici, plastenici, kupuju se strojevi i sve to mora podići kvalitetu hrvatske poljoprivredne proizvodnje – naglasio je ministar Tolušić ističući kako smatra, kad se već uspoređujemo s Njemačkom, Austrijom, Francuskom, ili nekom drugom državom Europske unije, da moramo shvatiti da su to države koje povlače novce iz fondova vezanih uz poljoprivredu 10, 20, 30 ili više godina.- Hrvatska je tu tek počela. Ubrzali smo procedure, ali mi možemo biti još bolji i bit ćemo - dodao je između ostalog ministra Tomislav Tolušić.

Gradonačelnica Pleternice zadovoljna je održavanjem manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće” dodajući i zalaganje grada Pleternice kroz različite mjere potpore OPG-ovima i drugim proizvođačima.

- Vjerujem da je Ministarstvo poljoprivrede kao organizator ove manifestacije prepoznalo naš grad u naporima da našim gospodarstvenicima priskrbimo bespovratna sredstva pa nas je zato i odabralo za domaćina. Svakako valja napomenuti da se u ovom trenutku na području grada provode projekti vrijedni oko 250 milijuna kuna, a da se kroz mjere 4 i 6 ulaže dodatnih 70-ak milijuna vezanih na poljoprivrednu proizvodnju. Čast nam je bila danas ugostiti 50-ak vrijednih poljoprivrednih gospodarstva i tvrtki, vidjeti plodove njihovog rada, truda i viziju kojoj teže – vrhunske proizvode i plodove plodnih slavonskih njiva. Isto tako imali su mogućnost saznati kako mogu ostvariti bespovratna sredstva za rast i razvoj svojih gospodarstava i sve o financijskim instrumentima koje će uskoro moći koristiti. Naravno stojim im na raspolaganju za sve kao i naši djelatnici Poduzetničkog centra koji nižu uspjeh za uspjehom u ostvarivanju bespovratnih sredstava upravo za naše poljoprivrednike – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

U sklopu manifestacije svi zainteresirani mogli su saznati sve o novim mogućnostima financiranja iz Programa ruralnog razvoja

Također, organizirana je degustacija domaćih proizvoda s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja kao i naše autohtone proizvode zaštićene u EU. Izlagače je posjetio i u kratkom razgovoru se zadržao ministar Tolušić.

780x400