Banner 750x94 autoservis gavran

    cerada 7x1 autoservis gavrann

Breadcrumbs

Četvrtak, 26 Listopad 2017 17:43

Prijedlog zakona o OPG-u upućen u saborsku proceduru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vlada RH je sa današnje sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG).

Ovim se zakonom po prvi puta utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao organizacijskom obliku te prava i obveze nositelja OPG-a i članova OPG-a. Cilj donošenja ovog zakona je definirati OPG kao prepoznatljiv organizacijski oblik poljoprivrednika u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti sa svrhom ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu.

Svrha je Zakona postupno usmjeriti OPG-ove profesionalizaciji, razvoju vlastitih kapaciteta u proizvodnji i pružanju usluga. Zakonom se omogućava da proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život budu zaštićeni od ovrhe kao imovina nužna za obiteljski život i stanovanje.

Kroz zakon se, primjerice, daje mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će se daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera koje usporavaju razvoj OPG-a.

- Napokon ćemo imati zakon koji će obiteljska poljoprivredna gospodarstva razlikovati od svih ostalih gospodarskih subjekata i koji će pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Napravili smo propis koji će biti provediv u praksi i koji će imati pozitivne učinke na OPG-e i na cjelokupno gospodarstvo. Ovaj zakon će omogućiti OPG-ima proširenje djelatnosti i razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji prehrambenih proizvoda te pružanju usluga. Cilj nam je smanjiti administrativne barijere koje su kočile razvoj OPG-ova, zaštititi ih od ovrhe i motivirati da ostanu u područjima gdje žive i rade te ih postupno profesionalizirati u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom smislu - izjavio je ministar Tolušić.