Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 10:21

„Otvorite vrata Kristu, nemojte se bojati!“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VESPERE MLADIH PRIGODOM TREĆEG EUHARISTIJSKOG KONGRESA POŽEŠKE BISKUPIJE -

POŽEGA - Nakon svečanosti Otvorenja Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije kard. Stanisłav Dziwisz predvodio je u katedrali sv. Terezije Avilske Vespere mladih. 

Uz krakovskog kardinala Službu večernjih hvala slavili su i mjesni biskup Antun Škvorčević i dvadesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva, pjevanje je animirao mješoviti katedralni zbor i zbor mladih, a sudjelovali su mladi iz svih dekanata Požeške biskupije i brojni drugi vjernici.
Neposredno prije Vespera procesija, na čelu s križem mladih, zaustavila se na Trgu ispred Katedrale, a pred kardinala Dziwisza, mjesnog biskupa Antuna, druge biskupe, svećenike, mlade i ostale vjernike donesena je relikvija sv. Ivana Pavla II., koja se čuva u kapeli katedralne kripte.

Pjevajući ulomak iz Svečeve homilije: „Otvorite vrata Kristu, nemojte se bojati!“ i iskazujući mu zahvalnost za utemeljenje biskupije i imenovanje njezine prvog biskupa, nazočni su posvjedočili duhovnu blizinu i povezanost sa Svetim Papom.

Predvoditelj slavlja kard. Stanisłav Dziwisz u prigodnoj je homiliji, koju je uputio mladima na hrvatskom jeziku, progovorio o stvarnoj prisutnosti Isusa u Euharistiji.

- Ovaj Isus kojega ovdje susrećemo, daje nam svoje Tijelo za hranu, predaje se za nas, polaže za nas svoj život. Otajstvo Euharistije jasno nam posvješćuje da nam Isus Krist ništa ne oduzima. On nam daje samoga sebe pod prilikom Kruha koji možemo jesti! U tom Kruhu ostaje među nama da bismo Mu mogli biti blizu! Zahvaljujući Njegovoj blizini, zahvaljujući Njegovoj božanskoj moći i ljubavi, možemo rasti i razvijati se u skladu s planom koji Dobri Bog ima za nas – istaknuo je kardinal Dziwisz.

Dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II. nastavio je svoje razmišljanje uspoređujući odnos čovjeka i Boga s međuljudskim odnosima naglašavajući kako čovjeka bliske osobe uvijek obogaćuju. Ohrabrio je mlade i poručio im: - Ako Mu ne otvoriš svoje srce, neće ući. No, budeš li imao hrabrosti reći Mu da se uzdaš u Njega – tada će On ispuniti tvoje srce, bit će uza te kao najbolji prijatelj. Tako ćeš steći osobito blago kao što su ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost i još mnoga drugoga (usp. Gal 5, 22). To su darovi Božanskog Prijatelja.

Na svršetku homilije poljski kardinal je poručio mladima da svoju budućnost grade na stijeni koja je Isus Krist i kazao: - S prijateljem kao što je Isus, želimo se susretati što češće. Zagledani smo u ono što On čini i nastojimo Ga nasljedovati, ići za Njim. Ovdje, najbolje na koljenima i u šutnji, uvjerit ćemo se u jedno: isplati se dopustiti da te vodi takav Prijatelj i Vođa. On te neće iznevjeriti!