Srijeda, 20 Rujan 2017 12:21

Matematika je život - matematika je svuda oko nas

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ JULIJA KEMPFA NOSITELJ ERASMUS+ PROJEKTA „MATH IS LIFE“ SA ŠKOLAMA IZ TURSKE, LITVE I SLOVAČKE -

Učitelji i učenici Osnovne škole Julija Kempfa nositelji su Erasmus + projekta „Math is Life“. Ukupna vrijednost projekta je oko 120 tisuća eura. Partneri projekta su: OŠSuadiveIlkokulu iz Kartepea – 80 km od Istanbula (Turska), OŠSaltinisprogymnasium koja se nalazi u mjestu Taurage - 200 kilometara od Vilniusa (Litva) i Zakladna škola iz Trstica- 60 kilometara od Bratislave (Slovačka). Projekt je počeo 1.10.2016. i trajat će do 11. mjeseca 2018. godine. Koordinatori projekta su učitelji Kempfove škole Zoltan Bartaky, Marko Bagarić i Marko Šipek.

Sam naziv projekta „Matematika je život“ puno govori jer smo pokušali povezati matematiku, odnosno pokazati ostalima da je matematika svuda oko nas, da u svakodnevnom životu koristimo matematiku, povezujemo je sa svim predmetima u školi, s dnevnim aktivnostima koje radimo izvan škole, tako da smo podijelili matematiku na dijelove, pa je zadatak OŠ Julija Kempfa prikazati je u kuhinji, kolege iz Turske nam pokazuju matematiku kroz arhitekturu, u Litvi imamo matematiku povezanu s prirodom, a u Slovačkoj s prijevozom.

Na svaku mobilnost idu četiri učenika i četiri učitelja.U travnju smo putovali u Tursku. Sve radionice koje smo imali za učenike i za nastavnike u Turskoj pripremljene su i bile vezane za matematiku npr. matematičke igre, izračunavanje dimenzija građevina, a najviše radionica smo realizirali u Znanstveno edukacijskom centru (matematičke, astronomske, kemijske radionice…) u koji dolaze turska djeca od najranije dobi.Imapuno sličnosti između naše i turske škole. U školi u kojoj smo bili u Kartepeu, dolaze djeca od vrtićke dobi pa sve do osmog razreda. Manje je učenika u razredu, znači dvadesetak. U Turskoj je puno bolja opremljenost učionica po pitanju tehnike, pametnih ploča i sl.Turski učenici provode više vremena u školi; prijepodne su u školi, odlaze kući na ručak i nakon toga se ponovno vraćaju u školu. U Turskoj je škola ozbiljnije shvaćena, učenici imaju veće poštovanje prema profesorima. Osim radionica, jedan cijeli dan smo proveli u Istanbulu.

Sredinom svibnja, u sklopu projekta, odradili smo drugu mobilnost u Litvi. Mjesto našeg susreta s ostalim partnerima bio je gradić Taurage.

Zajednički podnaslov teme u Litvi bio je matematika u prirodi i u svakodnevnom životu. Svi učitelji i učenici, sudionici projekta, unaprijed su istražili temu koju su odabrali i pripremili nekoliko različitih prezentacija ili kratkih filmova. Naši učenici su izvrsno samostalno izlagali svoje teme na engleskom jeziku pred poprilično velikom publikom. Sudjelovali smo na Međunarodnoj konferenciji istog tog naziva Math is Life gdje su, osim sudionika projekta, sudjelovali su i učenici i učitelji drugih osnovnih i srednjih škola iz Litve.

Većih razlika između hrvatskog i litvanskog obrazovnog sustava nema, po pitanju trajanja osnovne škole, broja sati, nastavnih predmeta tjedno, broja učenika u razrednim odjelima, ali vidjeli smo neke različitosti po pitanju nastavnih predmeta. Litvanski učenici maju domaćinstvo kao izborni predmet. Puno polažu na glazbeni odgoj, tako osim redovne nastave glazbene kulture, učenici od 1. do 4. razreda slušaju tjedno jedan sat tradicijske glazbe.

Unatrag dvije godine uveli su kao redovan obvezatan predmet u nastavi od 1. razreda - šah, za kojeg smatraju da razvija logiku, ubrzava procese mišljenja, razvija koncentraciju i vrlo ga ozbiljno shvaćaju.Kabineti su izvrsno opremljeni, imaju pametne ploče, u sklopu nastave tehničke kulture robotiku, a u sklopu nastave likovne kulture, imaju kabinet u kojem imaju keramičku peć, pa učenici samostalno peku keramiku i izrađuju različite predmete.
Posjetili smoi glavni grad Litve Vilnius.

Učenici iz svih zemalja su provodili većinu vremena zajedno, surađivali, izmjenjivali iskustva i uživali u druženju te su se sprijateljili, povezali i zavoljeli.

Nakon mobilnosti u Tursku i Litvu, OŠ Julija Kempfa ugošćuje partnere projektaod 24. do 30. rujna. Pripreme su u tijeku i jako nas veseli dočekati naše prijatelje iz Litve, Slovačke i Turske. U svibnju 2018. preostaje nam mobilnost u Slovačku, a nakon toga svi ciljevi projekta bit će u potpunosti ostvareni.