Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 10:16

Uz permakulturnu konvergenciju i Dani slame u Latinovcu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRI DANA RADIONICA U EKO CENTRU LATINOVAC SA SUDIONICIMA SEDAM ZEMALJA -

LATINOVAC – Eko centar Latinovac organizator je i nositelj brojnih manifestacija, volonterski centar u koji dolaze volonteri iz Europe i ostalih svjetskih država, centar koji se uključuje u brojne projekte koje financira europska unija, nositelj ekoloških inicijativa i ekološkog načina života. Ovoga puta kroz trodnevnu aktivnost organizirao je konvergenciju i niz radionica akcija i udruga s umrežavanjem permakulturnih i ekoloških inicijativa s naglaskom na međunarodnu suradnju i korištenje resursa Europske Volonterske Službe. u sklopu programa Etasmus+. U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz sedam europskih država, a pet aplikanata iz Srbije, BiH i Hrvatske branili su svoje diplomske radove i prezentacije praktičnog djelovanja u permakulturi

- Kroz ova tri dana pridružili su nam se gosti iz naših susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Bugarske i pridružili se međunarodni volonterima, njih 15 iz sedam zemalja, pa još imamo goste iz Portugala, Češku, Litvu, Latviju koji su ovdje već dva mjeseca. Prvi dan smo imali tradicionalne Dane slame u Latinovcu kada smo izradili brojne praktične predmete od slame, kućice za boravak i sklonište, razne skulpture, ukrase i suvenire, obnovili smo našu „boginju plodnosti“, veliku skulpturu u samom središtu eko centra koju je vrijeme malo oštetilo, a organizirali brojne praktične radionice, poput onih kako popravljati alate, izraditi kućice za šišmiše, radionicu o samoniklom bilju, kako se radi žbukanje prirodnim materijalima, samonavodnjavanje uz pomoć kanti, proizvodnja bio ugljena, kompostiranje i sl. Imali smo i radionicu za djecu i prezentaciju, likovnu izložbu, predavanje kako voditi sastanke i organizirali seoski sajam s mještanima Latinovca i okolnih sela. Na kraju nas je zabavljala osječka bubnjarska skupina Ritmos – istakla je Danijela Beretin, aktivistica i voditeljica projekata i koordinatorica volontera u Udruzi Ego centar Latinovac.

Kroz programe permakulture u selu Latinovac obnavlja se nekoliko starih seoskih kuća, koje su ujedno i pokazni primjer, a služit će za boravak volontera i aktivista, no i sve više novih stanovnika Latinovca. Nekoliko volontera, a i cjelokupno vodstvo udruge upravo stanuju u takvim obnovljenim kućama, neki su se i potpuno preselili, a ima i dobrih primjera odlaska iz velikih gradskih sredina i traženje mirnijeg načina života i suživota s prirodom.

- Imamo mnogo projekata i stalnih aktivnosti, pa smo se povezali s mještanima i kod njih organizirali smještaj za brojne sudionike, ovoga puta preko 50 sudionika u nekoliko dana, a s mještanima smo napravili plan što sve od njihove poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje iz vrtova i hrane možemo kupiti. Kroz jedan suživot pomažemo mještanima Latinovca, potičemo ih na proizvodnju a sebi osiguravamo zdravu hranu poznatog porijekla. Ostalu hranu kupujemo od poznatih OPG-ova s ovog područja, tako da vrlo malo namirnica kupujemo u trgovini, samo ulje, sol. Svu hranu sami kuhamo u vlastitoj kuhinji, od domaćeg mlijeka pravimo jogurt, sir, kupujemo domaće brašno. Sve više aktivista koji su ovdje bili nekoliko godina, ovdje su kupili ove stare seoske kuće i sada ovdje žive i rade u našem centru - istakla je Branka Ajredini, predsjednica Eko centra Latinovac.

Eko centar i volontere posjetio je i načelnik općine Čaglin, Dalibor Bardač, kojemu se odmah kuharica požalila da joj je premalen štednjak kad kuha za više osoba, a i da je već star. Općina Čaglin inače pomaže u radu Eko centar, a volonteri veliki broj svojih aktivnosti organiziraju u čaglinskoj školi za učenike i u čaglinskim selima za stanovnike, pa će načelnik Bardač pokušati riješiti i problem novog štednjaka.