Ponedjeljak, 24 Srpanj 2017 15:19

Sjećanje na Josipa Kneževića, prvu žrtvu rata iz Požeštine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNA KOMEMORATIVNA SVEČANOST U RODNOM KRAJU POGINULOG BRANITELJA -

NOVA LJESKOVICA – Udruga za sport i rekreaciju Josip Knežević iz Nove Ljeskovice, organizirala je obilježavanje 26. obljetnice pogibije svoga sumještanina hrvatskog branitelja Josipa Knežević čije ime s ponosom nosi, a osnovana je s ciljem očuvanja i zaštite njegovog imena od zaborava.

U obilježavanju su sudjelovali izaslanik ministra branitelja Ivan Žlimen, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, načelnika općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnici policije i udruga iz rata, suborci iz Udruge za sport i rekreaciju „Tomo Perić„iz Buka, te članovi ove udruge i mještani.
Svečanost obilježavanja pogibije Kneževića počela je okupljanjem kod rodne kuće sa spomen pločom, te nastavljena svetom misom u seoskoj kapeli smještenoj u ulici koja nosi Kneževićevo ime, a misu je predvodio Tomo Cibula, župnik župe Sesvete.
Članovi obitelji, te izaslanstva Ministarstva branitelja, Požeško-slavonske županije, općine Čaglin, policije, UHDDR, HVIDR-e, Doma za odrasle osobe Ljeskovica, te udruga „Josip Knežević“ i „Tomo Perić“ položili su vijence i zapalili svijeće na Kneževićevom grobu.

Učenica čaglinske škole Ivana Tušek pročitala je Kneževićev životopis. Josip Knežević rođen je 13. kolovoza 1968 u Staroj Ljeskovici, od majke Jele i oca Ilije. Osnovnu školu Josip je pohađao u svome kraju, a srednju u Požegi. Obzirom da nije bilo posla u blizini rodnog kraja, zapošljava se u brodogradilištu Viktor Lenac u Kostreni. Kada su se počeli nazirati nemiri vratio se u svoj rodni kraj i ulazi u sastav policije 5. studenog 1990. godine. Iz policije odlazi u „Jedinicu za posebne namjene Rakitje“ u sklopu koje sudjeluje u akcijama u Pakracu, te Plitvicama gdje je pala prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović. Na povijesnom postrojavanju u „Kranjčevićevoj“ na osnivanju Zbora narodne garde postaje hrvatski vojnik.

U sklopu 1. Gardijske brigade – Tigrovi odlazi na područje Istočne Slavonije gdje je poginuo u Erdutu u noći 25. srpnja 1991. godine uslijed napada višecjevnim raketnim bacačima s teritorije Srbije.
- Ovime pokazujemo poštovanje prema pokojnom Kneževiću i braniteljima koji su razmišljali samo o stvaranje naše države – rekao je okupljenima Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin. Izrazio je svima zahvalnost na odazivu.
- Branitelji su nas zadužili, a svima nam je obaveza da radimo za dobrobit Hrvatske kako bi bila ugodna za življenje - istakao je zamjenik župana Željko Jakopović. Prigodne riječi uputio je izaslanik ministra branitelja.
- Zajedno s Josipom sam bio u postrojbi, a ovakvim obilježavanjima naša djeca će naučiti stvarnu povijest rata - poručio je brigadir Žlimen i dodao da moramo pronositi istinu o ratu i njegovim herojima.
Komemorativna svečanost završena je tradicionalnim malonogometnim turnirom „Memorijal Josip Knežević“.

Izvor: pozega.eu