Srijeda, 07 Lipanj 2017 12:28

Pozvani kulenari da donesu svoje uzorke 16. lipnja na Požešku kulenijadu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENA NAJSTARIJA HRVATSKA - 37. POŽEŠKA KULENIJADA -

POŽEGA – Turistička zajednica Grada Požega i grad Požega organizatori su najstarije Hrvatske kulenijade, gastro manifestacije koja promovira najpoznatiji slavonski suhomesnati proizvod, 37. po redu Požeške kulenijade. Na sudjelovanje u natjecanju kulenare iz cijele Slavonije pozvali su novi požeški gradonačelnik Darko Puljašić, njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha, koji je ujedno i član ocjenjivačke komisije, Vjenceslav Hruška, ugledni i zlatni kulenar i predsjednik ocjenjivačke komisije te direktorica TZ Silvija Podoljak.

- U ovo vrijeme u čitavoj Slavoniji i Baranji održavaju se brojne kulenijade, koje za cilj imaju promociju ove najpoznatije slavonsko-baranjske gastronomske delicije. Ove godine smo mnogo toga pripremili prije svega za naše kulenare i posjetitelje manifestaciju 37. put po redu Kulenijadu pod pokroviteljstvom Grada Požege i TZ grada. Petak 16. lipnja rezerviran je isključivo za kulenare koje ovim putem pozivam da se prijave u ured TZ, A. Kanižlića 3 ili na broj 034 274 900 – pozvala je direktorica Podoljak, te najavila i edukaciju za sve kulenare koji donesu svoje uzorke na ocjenjivanje do 16 sati. Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020., koje će održati Ana Marukić, te temu Primjer prijave projekta u AGRONET sustavu, koje će održati Dalibor Vranić. Nakon predavanja bit će upriličena u 20 sati dodjela priznanja, plaketa i novčana nagrada od 1.000 kn za šampiona kulenijade.

- Drugi dan ove manifestacije organiziran je na Trgu sv. Trojstva ispred Gradske kuće kada sve naše posjetitelje između 10 – 13 sati pozivamo na degustaciju kulena i vina. Zabavljat će nas Libreto band. A već 9. put za redom u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska, možete posjetiti Sajam antikviteta koji okuplja antikvare i ljubitelje antikviteta iz cijele Slavonije. Možemo reći da takvi sajmovi imaju isključivo veliki stariji gradovi poput Zagreb, Osijek, Splita, Rijeke Samobora, među kojima je i Požega pronašla svoje mjesto. Sajmovi antikviteta su nezaobilazna turistička atrakcija. Obrtnička škola Požega – tekstilni odjel začinit će dodatno modnom revijom ovaj događaj. Oni uglavnom sami kreiraju, izrađuju i nose modele pri tome koristeći etno stil – ističe direktorica Podoljak, koja najavljuje i za turiste i goste grada Požega razgled grada u organizaciji Udruge turističkih vodiča Požeško slavonske županije i Turističke zajednice grada Požege, koji već godinama redovito jednom mjesečno organiziraju razgled grada.

- Ovo je najdugovječnija i najkvalitetnija kulenijada u Hrvatskoj, a za lipanj smo našim sugrađanima priredili niz kulturnih i zabavnih događanja, od Ivanjskih krjesova do Požeškog kulturnog ljeta. Ovo je mjesec druženja u gradu Požegi – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Novi dogradonačelnik Ferdinand Troha, po struci prehrambeni tehnolog, već niz godina i član ocjenjivačkih komisija za ocjenjivanje slavonskih suhomesnatih proizvoda kaže da naj najpoznatiji autohtoni proizvod kulen još uvijek nije brandiran onako kako zaslužuje. – Kulen treba zauzeti više mjesto, ono što zaslužuje kao i što je Don Perignon među šampanjcima, to je naš kulen među sporo fermentiranim trajnim kobasicama. Kulen je prestižna delicija – istakao je Troha koji je pozvao sve kulenare Hrvatske da se prijave na ovu najdužu hrvatsku 37. Kulenijadu u Požegi.

- Na našem području koje je poznato po proizvodnji kulena ima samo dva prijavljena proizvođača, pa pozivam proizvođače da se počnu ozbiljnije baviti proizvodnjom kulena, registriraju svoju proizvodnju i tako osiguraju nastup na širokom tržištu. Požeška kulenijada bi trebala kao najstarija, biti festival kulenijada s cijele Slavonije. Smatram da bi već dokazane i nagrađivane kulenare trebalo dodatno privući da dođu u Požegu – dodao je Vjenceslav Hruška, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Tekst/foto: Vladimri Protić