Nedjelja, 28 Svibanj 2017 10:13

Na 350 metara stola od kontinentalnih do morskih specijaliteta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

8. VELIČKA GASTRO MANIFESTACIJA „NAJDUŽI STOL U HRVATA“  -

VELIKA – Osmo izdanje „Najdužeg stola u Hrvata“ gastro manifestacije koju organizira Turistička zajednica i općina Velika privukla je preko stotinu izlagača koji su ove godine popunili preko 350 metara dugi stol. Željeli su oni kada su prije osam godina pokrenuli ovu manifestaciju doći do rekorda i postaviti stol dug preko 800 metara, pa tako napasti i Guinesov rekord najdužeg stola, najbliže tome su bili prve dvije godine, no važno je da se ideja održala kroz manifestaciju punih osam godina, da su to stanovnici Velike i Požeštine prihvatili, a za produženje stola treba se još puno truditi. Na ovo osmo izdanje prispjelo je ponovo dosta izlagača, od udruga, sportskih društava, OPG-a, turističkih i ugostiteljskih tvrtki, javnih ustanova, domova za starije, kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih skupina, ribičkih i lovačkih društava, vinara i ostalih proizvođača hrane koji su na dugačkom stolu činili jedan segment u ukupnoj ponudi hrane i pića. I ove godine to je bila šarolika ponuda od kontinentalnih do morskih delicija i specijaliteta. Ovu uspjelu priču Veličani su i zaštitili kao Najduži stol popunjen hranom i pićem u Hrvata i dalje promoviraju kao svoj brand.

- Naš najduži stol je prava poveznica, našeg kontinenta i morskih destinacija, ali i poveznica s susjednim državama, društvima s kojim Velika već dugi niz godina gaji prijateljske odnose i druženje. Mi smo ovo sve pokrenuli, a dalje je na našim društvima, udrugama i proizvođačima da se pokrenu i na najduži stol donesu što više svojih proizvoda i svojih suradnika, partnera i prijatelja, da se udruže i kao takvi predstave tržištu. Našu priču svakako pričaju naše udruge i društva, njihovi brojni gosti, ali i čitava naša zajednica koju ovo na neki način zbližava, što je danas i najvažnije – rekao je načelnik općine Velika, Vlado Boban, koji je u društvu pomoćnika ministra turizma Roberta Pende obišao najduži stol. Manifestaciju su obišli zamjenik župana Ferdinand Troha, dogradonačelnici Požege Darko Puljašić i Mario Pilon, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, te čelnici općine Velika.

Zadovoljan ovim bogatstvom koje ej vidio na najdužem stolu pomoćnik ministar turizma Pende je istakao: - Ovo bogatstvo niti mi, ni naše tržište dovoljno ne prepoznajemo, a kako bi onda moglo ono inozemno. Stoga su priče poput ove koja okuplja prijatelje i poznanike, zaljubljenike u druženja, ali prije svega, gastronomiju, dobar temelj i prilika za razvoj kontinenta, ali i spajanje plave i zelene Hrvatske. Hrana je ono karakteristično za Slavoniju, sigurni brend sam po sebi, no nije dovoljna za razvoj turizma. Potrebni su nam i dodatni sadržaji, oni po kojima smo se nekada sjećali Velike. Jako se dobro sjećamo, svi mi Slavonci koji smo Veliku upoznali puno prije nego li more. Vidim da tako promišljaju i u općini Velika te ovoj lokalnoj priči s hranom, dodaju prirodu, bazene, vina, ali priču treba graditi na regionalnoj ponudi, jer ju je tako lakše predstaviti tržištu.

- Izuzetno sam zadovoljan i drago mi je što smo stvorili jednu novu priču, koja traje evo osmu godinu za redom, posebno što je ova ideja nastala sasvim slučajno. Ideju smo našli u našoj, koja će se ove godine održati po 27. puta, Međunarodnoj smotre folklora, na kojoj su sva naša gostujuća folklorna društva, ali i naši folkloraši izložili i ponudili jela i pića svojih krajeva. Bilo je tu raznih kobasica, sireva, čvaraka, bosanskih pita, mađarskih gulaša, morskih plodova i ribe, kiflica i brojnih slastica, likera, rakije i vina – rekao je neumorni organizator, Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Velika.

Veličanima je važno da se na manifestaciji Najdužeg stola pojavi i mnogo posjetitelja, koji su uz obvezu kupnje ulaznice po cijeni od 20 kuna, dobili mogućnost na dugom stolu, na jednom mjestu kušati specijalitete nekoliko država, kontinentalnog, ali i jadranskog dijela Hrvatske. I ove godine nekoliko tisuća posjetitelja uspjelo je probati sve specijalitete ali i isprazniti stol.