Petak, 05 Svibanj 2017 13:54

Na ocjenjivanje pristiglo 158 uzoraka bijelih i crvenih vina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. ŽUPANIJSKO 4. MEĐUNARODNO I 2. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE KVALITETE VINA „VINO-KAP“ -

KAPTOL – Započelo je 10. Županijsko, 4. Međunarodno i 2. Međužupanijsko ocjenjivanje kvalitete vina „Vino-kap 2017.“ u Kaptolu u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Vino-kap“. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 158 uzoraka, od kojih je 110 bijelih a 48 crvenih vina. Vinari iz Mađarske poslali su 30 uzoraka vina i to iz vinogorja Šikloš, Vilany i Balaton. Na Međužupanijsko natjecanje su pristigla vina sa otoka Krka i Bjelovarsko-bilogorske županije ukupno 20 uzoraka vina. Ocjenjuju se mlada vina bijela i crvena, vina starijih godišta bijela i crvena.

- Najviše uzoraka vina svakako je pristiglo iz Požeško-slavonske županije, no moram napomenuti da neki poznati vinari nisu poslali svoja vina na natjecanje, neki vinari uopće ne donose svoja vina na ocjenjivanje. Vina ocjenjuje ukupno 15 ocjenjivača te 4 člana rukovodstva ocjenjivačke komisije pod vodstvom mr. sc. Josipa Mesića s Veleučilišta u Požegi. Ove godine po prvi puta uveli smo i posebno ocjenjivanje vina sorte pinot sivi kao posebnu kategoriju. Najbolje ocjenjeno vino bit će proglašeno šampionom Vino-kapa uz uvjet da je vinar predao najmanje pet uzoraka vina na ocjenjivanje – kaže predsjednik udruge Ferdinand Novak.

Proglašenje šampiona, pobjednika po kategorijama i dodjela zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa bit će organizirana 20. svibnja u sklopu Festivala slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu koji organizira udruga zajedno s tjednikom Kronika požeško-slavonska.

Tekst/foto: Vladimir Protić