Nedjelja, 19 Ožujak 2017 09:44

Sve manje mladih koji bi se uključili u rad konjogojske udruge

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KONJOGOJSKE UDRUGE PLETERNICA -

PLETERNICA – Niz godina Konjogojska udruga Pleternica vraćala je u ova sela konja, koji je polako, ali sigurno nestajao iz ovih krajeva, iz cijele Slavonije. Nestajao je jer za njime nije više bilo potrebe, selo se polako raslojavalo, a konja su zadržali samo istinski ljubitelji ove plemenite životinje. Grupa takvih zaljubljenika okupila se i oko Konjogojske udruge Pleternica, počeli su polako vraćati konja u uzgoj, prikazati ga na smotrama kulturno umjetničkih društava, na manifestacijama, na konjičkim natjecanjima. Društvo je okupljalo i 30-tak članova, u uzgoju imaju oko 50-tak konja, kako za jahanje, tako i za vuču zaprega. No, kako kažu sami članovi, vrlo teška financijska situacija u kojoj udruge odrađuju brojne aktivnosti, a još više odlazak mladih iz ovih krajeva, donosi da je sve teže okupiti članove na skupštini, a posebno teško i na aktivnostima. Ne pojavljuju se novi i mladi uzgajivači konja, jer je uzgoj sve skuplji, i ne mogu si to brojni priuštiti, ma kako bili zaljubljenici u konje.

Članovi udruge nose organizaciju Pokladnog jahanja župe Bučje već pet godina, i ove godine su je organizirali, a sudjelovali su na pokladnim jahanjima drugih konjogojskih udruga diljem Slavonije, od Rušćice, Bodovaljaca, Jakšića, Nove Gradiške, Čepina do Županje. Sudjelovali su i u humanitarnim akcijama i koncertu zajedno s HKUD-om Slavonija Jakšić i uspjeli prikupiti 27 tisuća kuna za bolesnu Koru, na humanitarnoj akciji u Požegi i na dvije humanitarne akcije u Novoj Gradišci. Sudjeluju i na brojnim konjičkim natjecanjima, gotovo svim smotrama KUD-ova u Požeštini ali i šire, obilaze poljoprivredne sajmove, konjogojske izložbe. Na brojne aktivnosti još uvijek ne izlaze s velikim brojem konja, jer su vezani uz financijska sredstva, a prošle godine su ukupno imali na raspolaganju proračun od 24 tisuće kuna. Sve to zahvaljujući županiji i gradu Pleternica, od kojih su dobili najviše, te svih ostalih gradova i općina koji su im pomogli, te i nekoliko privatnih sponzora, bez čijih donacija sigurno ne bi mogli provesti sve aktivnosti, istakli su u izvješćima koja su podnijeli predsjednik udruge, Dalibor Garić, tajnik Tomislav Hip I Stjepan Katić.

Punu podršku i pohvale na njihov rad izrekao je i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, ali i predstavnici konjogojskih udruga koje su kao gosti nazočile skupštini. Sličnu situaciju imaju i druge udruge, manjak financijskih sredstava, ali i manjak ljudi koji se žele aktivirati, pa sve zapravo padne na pet-šest osoba iz udruge koje vuku, kazali su predstavnici iz Županje, Požege, Rušćice, Bodovaljaca, Županje. Pozvali su pleterničke članove da ne posustaju, nego da nastave s brojnim aktivnostima, kojih su za 2017. planirali i više nego prošle godine,.

Tako za 22. travnja planiraju organizirati i 1. smotru svatovskih zaprega i vožnju preciznosti zaprega. Tu je i sudjelovanje na pleterničkom Lidasu, vlastitom Konjičkom turniru u kolovozu u Pleternici, a nastavit će podupirati sve humanitarne akcije svojim sudjelovanjem, kao i na smotrama svih KUD-ova u Požeštini, ali i šire u Slavoniji.