Petak, 17 Ožujak 2017 09:25

Vina kaptolačkih vinara sve bolja i spremna za tržište

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠILO OSMOTJEDNO OCJENJIVANJE VINA SVIH ČLANOVA UDRUGE VINO-KAP KAPTOL -

KAPTOL – Jedna od interesantnih i originalnih aktivnosti Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap kaptol, svakako je međusobno ocjenjivanje vina svih članova. Ove godine u osam tjednih ciklusa, kušali su se i ocjenjivali uzorci 90 vina, svih članova koji su proizveli vino od uroda grožđa 2016. godine. Na tim tjednim ocjenjivanjima uvijek im je sudjelovao u glavnoj ocjenjivačkoj komisiji i netko od poznatih vinskih stručnjaka, enologa, sommeliera, etabliranih vinara Požeštine, profesora s Veleučilišta u Požegi, enolozi poznatih vinskih kuća i poznati vinoljubci.

- Krenuli smo prije nekoliko godina s ovim načinom kušanja i degustacije, te ocjenjivanja vina, prvo da se sami vinari nauče degustaciji, vide kako se ocjenjuju vina, ali i da na vrijeme uoče gdje su griješili u proizvodnji i njegovanju vina. Stoga smo svih ovih osmotjednih ciklusa održali u zimskim mjesecima, dok nema puno posla u vinogradima,a dok se još može intervenirati kod vina, kod svih onih koji su griješili. U tome su nam svakako pomogli poznati stručnjaci, enolozi i već iskusni proizvođači vina, svojim ocjenama, savjetima. nakon svakog ciklusa ocjenjivanja održano je i analiza, ali i predavanje o načinu njegovanja vina. To je za vinare kaptolačke udruge puno značilo, i danas su oni svi odreda puno educiraniji, poznaju svoja i vina članova udruge, znaju gdje su griješili i kako greške popraviti. jednom riječju danas više kod vinara kaptolačkog vinogorja nema loših vina, ona su sve bolja i bolja i spremna za tržište – istakao je predsjednik udruge vinara Ferdinand Novak, dodajući da su sada svi nakon izučavanja osnovnog zanata spremni za iskorak.

Jedna od osnovnih primjedbi, gotovo svih vinskih stručnjaka koji su dolazili na ocjenjivanje, da su im vina sve bolja, ali i dalje izjednačena u kvaliteti. Još nema vinara koji se jako ističe svojom kvalitetom pojedine sorte, što je nužno, jer na taj način se stvara pojedinačni brand. Na tome svakako trebaju poraditi oni koji su dobivali bolje ocjene, oni koji su na već nekim natjecanjima dobivali zlatne i šampionske nagrade, svoju kvalitetu vina još dizati. Mišljenja su to profesora s Veleučilišta u Požegi, Stanka Zrinšćaka i Josipa Mesića, kutjevačkog enologa Ivana Marincla i enologa Ivice Peraka, poznatih vinara Ivana Enjingija i Vlade Krauthakera i ostalih koji su svakako podržali ovu aktivnost kaptolačkih vinara, uključili se i pomogli im svojim znanjem.

Vina kaptolačkih vinara na vinskim natjecanjima danas osvajaju sve više priznanja, pa čak i u inozemstvu, od vinogradara koji su većinom grožđe predavali u Kutjevo d.d., razvili su se u prave vinare sa sve većom proizvodnjom. Kaptolačko, kao jedno posebno i specifično vinogorje polako izlazi u javnost sa sve kvalitetnijim vinima jedne mikrolokacije i uskoro će se za ta vina naći mjesta i na vinskim kartama poznatijih vinogorja. Svakako je za to značajno i to zajedništvo i prijateljstvo koje njeguju u udruzi Vino-kap, ali i žeđ za znanjem.

Tekst/foto: Vladimir Protić