Srijeda, 08 Ožujak 2017 10:08

Obilježili Međunarodni dan planinara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARI HPD SOKOLOVAC PROMOVIRALI PLANINARENJE I RAD DRUŠTVA -

POŽEGA – Članovi HPD Sokolovac Požega u pješačkoj zoni grada promovirali su planinarenje i rad društva u prigodi Međunarodnog dana planinara. Nije im u tome smetala niti kiša, koja je padala, jer planinari kada kreću na izlet u prirodu ili pohod na planine kišu ne smatraju preprekom.

- Po četvrti puta obilježavamo Međunarodni dan planinara, kao osoba, kao jedinki, a u prosincu obilježavamo Međunarodni dan planina. Želimo naše sugrađane upoznati i pozvati da nas se pridruže u planinarenju, da razvijaju svoje tjelesno i psihičko zdravlje, jer planinarenje nije samo besciljno lutanje po planinama i osvajanje vrhova. Na njima i tako ostajemo samo kratko i što proje krećemo dolje, nego je to i označavanje planinarskih putova, održavanje planinarskih objekata, širenje ekološke svijesti i potrebi zaštite prirode. Planinarenje je i druženje pa pozivamo građane da nam se pridruže, da promijene svoj stil života koji nas sve više veže za računalo i tipkanje po mobitelima – istakao je predsjednik požeških planinara Predrag Livak, koji dodaje da su među prvima počeli obilježavati dan planinara a sada im se već pridružuje više društava u Slavoniji.

Mlada planinarka, Ivana Pavičić iz Alilovaca, pohađala je i planinarsku školu, te se sada aktivno uključila u rad društva i sprema se ove godine pohoditi sve izlete i pohode. – Planinarim od malena jer nas je majka kao djecu vodila u planinarenje, nije mi to novost, no od prošle godine sam i službeno planinar jer sam završila i školu za planinare. Zanimam se za markacije i označavanje planinarskih putova, pa ću na jesen ići polagati i markacijski tečaj.

Tekst/foto: Vladimir Protić