Subota, 31 Prosinac 2016 10:00

Obilježili prvih 10 godina rada a ostvarili 100% više od očekivanja kada su se osnivali

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KUD RAMA PLETERNICA ORGANIZIRAO DRUŽENJE S NOVINARIMA NA KRAJU GODINE -

PLETERNICA – Kada smo razmišljali o osnivanju jednog takvog kulturno umjetničkog društva na pameti nam je bilo samo da spasimo nešto od tih naših lijepih narodnih nošnji koje su čuvale naše bake i žene. kako smo došli u ovaj novi kraj koji ima svoje običaje i nošnje, željeli smo pokazati da i mi imamo svoje običaje, svoje nošnje, svoje pjesme i plesove, da nismo narod bez baštine i kulture. Tada prije deset godina mi smo željeli samo to, no danas s odmakom deset godina možemo reći da smo uspjeli 100% više, više od svih očekivanja i planova. Evo samo prošle godine imali smo 30-tak nastupa i predstavljanja, a tako i ove 2016. godine. No naš najveći uspjeh svakako je došao u ovoj godini kada smo bili predstavnici Požeško-slavonske županije na Državnom natjecanju u izvornom folkloru, a i kada smo dobili nagradu grada Pleternice uz Dan grada – istakao je predsjednik Zavičajnog društva KUD Rama Pleternica, Jure Vidakušić, na druženju koje su na kraju godine organizirali za prijatelje koji su im pomagali u radu cijelo ovo vrijeme, te novinare nekoliko redakcija koje su uvijek redovno pratile događanja, nastupe i gostovanja KUD Rama Pleternica. Inače KUD Rama gostovao je do sada u gotovo cijeloj Hrvatskoj, ali i BiH, Srbiji i Mađarskoj gdje su prikazali svoje običaje, tradiciju i folklor.

Kako u budućnosti, kako dalje, potpuno je neizvjesno, kaže Jure Vidakušić, jer je dosta mladih članova otišlo na rad u europske zemlje, neki na školovanje izvan županije, a rijetko se tko vrati. Tako da je društvo gotovo prepolovljeno, ostali su samo najstariji članovi, a onih srednjih godina nema baš puno. No neće odustati od nastupa i daljeg rada i sa 15-ak članova koliko sada u društvu aktivno radi.

Posebno su se Ramci pokazali kao odlični domaćini priređujući za svečanu večeru cijeli niz svojih autohtonih jela, od nekoliko vrsta suhomesnatih delicija i sireva, nekoliko vrsta pita, krumpiruša, sirnica, pa do glavnog ramskog jela, kiselog kupusa sa suhim mesom, posebnog jela od tucane i kuhane pšenice s pijetlom, jelo s kojim su se predstavili na državnoj smotri i pobijedili, do odojka. Bilo je tu i nekoliko slastica, od sitnih kolača, pogačica do princes krofni. 

Uz ramsku pjesmu, bećarca na guslama, u zabavi su pomogli i članovi narodnjačke grupe „Šljivova grana“ iz Grabarja koja je već nekoliko puta nastupila zajedno s KUD-oma Rama na gostovanjima.

Tekst/foto: Vladimir Protić