Srijeda, 24 Kolovoz 2016 11:31

Tisuće hodočasnika pohodilo Svetište Gospe od Suza prvog dana „devetnica“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

61. OBLJETNICA ŠTOVANJA GOSPE OD SUZA 11. OBLJETNICA PROGLAŠENJA SVETIŠTA GOSPE OD SUZA U PLETERNICI -

PLETERNICA – Svetište Gospe od Suza u Pleternici i sam grad Pleternicu pohodilo je tisuće hodočasnika i vjernika iz pleterničkog kraja, ali i susjednih župa i mjesta Požeštine, koji tradicionalno u svetište dolaze pješice, u utorak 23. kolovoza, prvog dana poznatih „devetnica“. Time je započela 61. obljetnica štovanja Gospe od Suza i 11. obljetnica službenog proglašenja Pleternice Svetištem Gospe od Suza. Pleternica je tako uz bok Siracuzi, prvom svetištu Gospe od Suza, postala drugo svetište koje štuje Gospu od Suza. Sve je pokrenuo msgr. Ljudevit Petrak, pleternički župnik u spomen događaja iz 1953. godine kada je u Siracusi na Siciliji prosuzio Gospin lik u kući jedne tamošnje obitelji. 

Devetnice ove godine predvodi pater Danijel Čolo, karmeličanin na službi u Zagrebu, a trajat će sve do 31. kolovoza kada se obilježava blagdan Gospe od Suza na kojem će središnje euharistijsko slavlje predvoditi msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup. Svaku večer od 18 sati je sv. krunica, a od 19 sati sv. misa. 30. kolovoza je klanjanje pred Presvetim.

- U godini Božanskog milosrđa od srca pozivam na zajedničko slavlje kako bismo Trojedinom Bogu zahvalili za sve milosti što nam je po zagovoru drage Majke Gospe od Suza na ovome milosnom mjestu, kroz sve ove godine udijelio, s preporukom da nas čuva i u budućem vremenu. Kroz sve dane Devetnice moguće je zadobiti potpuni oprost od vremenitih kazni za sebe i svoje pokojne uz izvršavanje poznatih uvjeta: biti u milosti Božjoj, sudjelovati na svetoj misi i svetoj pričesti, moliti na nakanu Svetog Oca i učiniti jedno od duhovnih ili tjelesnih djela milosrđa - istakao je Antun Ćorkovič, župnik i rektor Svetišta.

Tekst/foto: Vanja Protić