Nedjelja, 28 Veljača 2016 10:30

Šampionsku kulenovu seku pripremio Zvonko Ciganović iz Požege

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

2. FESTIVAL KULENOVE SEKE U VELIKOJ PRIVUKAO ČAK 74 UZORKA PROIZVOĐAČA OVE SLAVONSKE DELICIJE -

VELIKA – Na 2. Festivalu kulenove seke oboren je prošlogodišnji broj donesenih uzoraka, a na natjecanje je pristiglo 74 uzorka kulenovih seka iz tri slavonske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske. Tako je Festival kulenove seke u Velikoj postao najveće okupljanje proizvođača ove IMG 0982autohtone slavonske delicije u cijeloj Slavoniji. Ove godine kulenove seke su bile za klasu bolje nego prošle godine jer su se proizvođači očito bolje trudili, a prvi puta na natjecanju je bilo nekoliko uzoraka proizvedenih od mesa divlje svinje, kao posebni specijalitet.

Peteročlanoj ocjenjivačkoj komisiji nije bilo lako probati i ocijeniti sve, pa je ocjenjivanje trajalo nekoliko sati, istakao je predsjednik komisije, dipl. inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, inače zamjenik župana Požeško-slavonskog, a u svom sastavu je imala još dva prehrambena tehnologa, najstarijeg novinara Požeštine i zlatnog proizvođača kulena. Na kraju su ocijenjene sve kulenove seke, jer nije bilo loših uzoraka koji nisu ocjenjeni, a brončanu medalju zaslužilo je 15 uzoraka, srebrnu plaketu dobilo je 34 uzorka, dok su zlatnu plaketu dobio 21 uzorak. Svi natjecatelji su dobili plakete iz ruku organizatora cijele manifestacije, urednika tjednika Kronika požeško Slavonska, Vladimira Protića, požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i veličkog načelnika Vlade Bobana.

IMG 0994Sa ocjenom preko sto bodova tri kulenove seke osvojile su Veliko zlato a primili su ih Thomas Heinz Pandžić iz Donjih Emovaca, Zvonko Barić (OPG Barić) iz Valpova te Gabrijela i Barbara Ciganović iz Alilovaca, koje su uz svoga oca Domagoja Ciganovića, zlatnog proizvođača kulena i kulenove seke, same nadijevale kobasice i s njima došle na natjecanje. Sve kulenove seke su narezane i pod brojevima ponuđene svim posjetiteljima u dvorani, kojih je ovaj puta bilo preko tri stotine, na degustaciju i ocjenjivanje glasačkim listićima. Nagradu publike dobila je Ankica Vinković iz Jakšića. Svi natjecatelji su uz plakete dobili i nagrade sponzora, glavnu nagradu vrijedni komplet za svinjokolju tvrtke Alles, te vinara Enjingi, Šag, Jakobović, Veleučilišta u Požegi i vinarije Sontaki. Nagradu za najbolju kulenovu seku od divlje svinje dobio je Tomislav Petrinović.

IMG 1134Požežanin Zvonko Ciganović koji je i s prvog Festivala kulenove seke otišao sa šampionskom titulom i ove je godine s najviše bodova za njegovu kulenovu seku dobio laskavu titulu šampiona 2. Festivala kulenove seke. Oduševljen ovom dvostrukom krunom za kvalitetu, Zvonko je na pitanje novinara u čemu je tajna dobre kulenove seke rekao: - Nema neke posebne tajne. Tajna je da moramo držati do tradicije naših očeva i djedova. Krenuo sam tako da sam učio od oca i to dalje razvijao, i nema tu posebne tajne. Recept ide dalje, nemam sinova, ali bit će unučadi i prenijet ćemo tu tradiciju na njih. Sve se svodi na to, moramo se sjetiti tko smo, što smo, po čemu smo prepoznatljivi i to dalje čuvati i razvijati.

IMG 1151Svoj veliki doprinos ovogodišnjem bogatom programu Festivala dala su folklorna društva KUD Poljadija Grabarje, KUD Požeška dolina, KUD Svilenka Buk, KUD Rama Pleternica, KUD Šijaci Biškupci, HKUD Slavonija Jakšić i domaći KUD Ivan Goran Kovačić Velika, ali i nekoliko udruga građana koji promiču stare slavonske tradicije, udruga u kulturi i baštini, koji su uredili svoje stolove u jednom od starih slavonskih običaja i baštine. Tako je uz plaketu,nagradu komplet proizvoda tvrtke Grbić kao najuređeniji, dobio stol društva Željka Begovića iz Drškovaca.

Festival kulenove seke bira i svoju ljepoticu, najgizdaviju djevojku i snašu, koja je obučena u originalnu i starinsku nošnju, uređene frizure, koja se spremila za odlazak na neki od starinskih običaja. Između devet djevojaka koje su prošetale dvoranom u svom prikazu, najlaskavije titule ljepotica osvojile su Snježana Čokrlić kao druga pratilja, snaša zaraznog osmijeha članica KUD-a I. G. Kovačić Velika, Veronika Tvrdy, IMG 3087prva pratilja, članica KUD-a Svilenka Buk. Ovogodišnja pobjednica i ljepotica festivala postala je mlada članica KUD-a Šijaci iz Biškupaca, Josipa Damljanović, koja je uz lentu ponosno na glavu dobila i heklanu krunu, ručni rad Gordane Malbašić iz Požege. Osim lenti natjecateljice su dobile cvijeće, slatke pakete tvrtke Zvečevo iz Požege i vina vetovačke vinarije Soldo.

Zabavni i kulturno-umjetnički program bio je ove godine na posebnoj visini, jer su nastupili mladi tamburaški sastavi TS Baruni, TS KUD-a Poljadija Grabarje, TS Sanjari iz Kutjeva, mladi ženski TS Bećaruše i veterani TS Veličke legende. Posebni gosti bili su iz Starog Topolja, Muška pjevačka skupina Starotopoljani, koji su što na glavnoj pozornici, što uz stolove u dvorani izveli desetak starih slavonskih pjesama i narodnih uspješnica. Posebno su zapjevali i za svog starog prijatelja i poznatog pjevača, Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana koji je nazočio festivalu kojemu je Požeško-slavonska županija glavni pokrovitelj, a pokroviteljstva su se prihvatili, uz općinu Velika i grad Požega, općina Jakšić i općina Kaptol, te TZ Požeško-slavonske županije. Svojim medijskim pokroviteljstvom i promocijom održavanje festivala su pomogli radio RVA i Soundset Požega, Poljoprivredna TV, portali slavonski.hr i pozega.eu, tjednik Kronika požeško-slavonska i dnevni list Glas Slavonije.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić