Srijeda, 24 Veljača 2016 12:05

Zajedničkim sredstvima obnavlja se Saborni hram i Vladikin dvor

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PARASTOS PAKRAČKIH EPISKOPA U SABORNOM HRAMU SVETE TROJICE U PAKRACU -

PAKRAC - U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu održan je parastos i sahranjivanje zemnih ostataka četvorice pakračkih Episkopa, Sofronija, Kirila, Emilijana i Nikifora, kojeg je vodio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne crkve predvođen patrijarhom Irinejom. Zemni ostaci četvorice pakračkih Episkopa premješteni su nakon što je tijekom Domovinskog rata prije više od 20 godina nepoznati počinitelj postavio eksplozivno sredstvo u unutrašnjosti Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu te su zbog eksplozije bili razbacani po unutrašnjosti crkve.

IMG 7522- Ovo je vrlo važan objekt ne samo za Srpsku Pravoslavnu Crkvu već za hrvatsku sakralnu baštinu u cjelini - odgovorio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je kao posebni izaslanik predsjednice RH boravio u Pakracu. Odbio je druga pitanja koja se nisu odnosila na razlog njegovog dolaska u Pakrac. Političke komentare nije davao ni saborski zastupnik Milorad Pupovac unatoč navali novinara. Kao izaslanik Republike Srbije u Pakrac je došao i pukovnik Ivan Vulić, član vojnog atašea pri Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu. Gosti ovog vjerskog događanja bili su župnik pakračke Župe UBDM vlč. Matija Juraković, saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik dožupana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić i dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine Goran Labus.

IMG 7526- Sada se prisjećamo i ponovno se klanjamo pred tijelima četvorice Episkopa pakračkih, čije su svete mošti pred nama sahranjujemo u hramu gdje su prvobitno bili sahranjeni, ali silom prilika njihova tijela su bila izbačena iz hrama. Istina, ne svih, ali najviše posljednjeg Episkopa Emilijana - rekao je patrijarh Irinej pred ponovno polaganje zemnih ostataka četvorice Episkopa pakračkih u kriptu Sabornog hrama Svete Trojice uz molitvu da im Gospodin da carstvo nebesko, a okupljenim vjernicima daruje vjeru, snagu i ljubav za sve narode. „Ovdje smo da se pomolimo Gospodu za naš narod i za sve druge narode kako se ono što se dogodili s njima nikada i nigdje u svijete ne dogodi. Ne samo za naš narod nego ni u jednom narodu, a pogotovo ne u narodu Kršćanskom. Kako se više nikada ne bi dogodilo da brat Kršćanin ubija brata Kršćanina. Ono što se rijetko događalo u povijesti Kršćanstva, ali, nažalost, dogodilo se u naše vrijeme. U jednom mutnom i teškom vremenu kada su mnogi ljudi izgubili svijest i pamet o sebi i činili ono što ne priliči čovjeku koji nosi lik Božji, a pogotovo ne priliči da čine Kršćanin drugom Kršćaninu - rekao je patrijarh Irinej.

IMG 7558Nakon parastosa episkop Slavonski Jovan Čulibrk poveo je patrijarha Irineja i ministra Zlatka Hasanbegovića u obilazak radova na obnovi Vladikinog dvora u Pakracu. Razlog boravka ministra kulture RH i vrha SPC-a u Pakracu bio je obilazak radova obnove Vladikinog dvora, projekta u kojem surađuju Republika Hrvatska i Republika Srbija. Obnova Vladikinog dvora počela je 2003. godine paralelno s obnovom Sabornog hrama. - S obzirom kako su to veliki projekti ne može se sve uraditi odjednom već se radovi izvode parcijalno. Južni dio Vladikinog dvora planira se završiti do jeseni ove godine, a prostore će se koristiti za administrativne poslove - rekao je pakrački paroh Đorđe Teodorović i dodao kako je obnova financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Uprave za suradnju s vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije.

- Radi se o kontinuiranoj potpori koja će se nastaviti. Naravno, sukladno proračunskim mogućnostima jer ovo je jedan od važnijih objekata hrvatske sakralne baštine - izjavio je nakon obilaska Vladikinog dvora predstavnicima medija ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Tekst/foto: G. Vukić