Utorak, 17 Studeni 2015 20:47

Projekt uz pjesmu i molitvu za Vukovar

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA U OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA – Osnovna škola Antuna Kanižlića niz godina organizira Dan sjećanja na žrtve Vukovara, dan uoči pada grada heroja, Vukovara, a u projektu sudjeluje cijela škola. – Ovo organiziramo četvrtu godinu za redom, a radi se o cjelokupnom projektu sjećanja na Vukovar. Cilj nam je izučavati Domovinski rat i to radimo, a naglasak nam je tih dana kada se obilježava godišnjica pada Vukovara. Ove godine imali smo trodijelni projekt u kojemu su naši učenici u prvom dijelu obrađivali Domovinski rat i stradanje u Vukovaru, ovaj drugi dio je komemorativnog karaktera uoči sutrašnjeg dana pada grada i idući tjedan imamo predavanje koje drži Marijan Gudelja s temom Mirotvorac.

Želimo na taj način pamtiti Domovinski rat, zahvaliti se našim stradalnicima i dati novu poruku za buduće generacije, a to su poruke, suživot, mir, sloboda, domoljublje. Složili smo na našem igralištu lampione u obliku golubice, napisali Vukovar i nacrtali križ. Učenici su ostali pod velikim dojmom – istakla je učiteljica povijesti Klaudija Gašpar, voditeljica projekta, koja naglašava da u prosincu učenici odlaze na terensku nastavu na dva dana u Vukovar. Posjetili su i Spomen sobu u Gradskom muzeju, gdje su učenici bili vrlo impresionirani i padala su brojna pitanja, željeli su nešto više naučiti o toj temi i škola im to pruža.

Uz lampione zbor je uz pratnju klavijatura otpjevao nekoliko pjesama o Vukovaru i Hrvatskoj, svi su sudjelovali u molitvi za žrtve Vukovara, a onda se vratili redovnoj nastavi.

Tekst/foto: Vladimir Protić