Nedjelja, 18 Listopad 2015 12:27

Ideologemi, totalitarizmi i istina: pomirenje europskih povijesti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA HRVATSKE PANEUROPSKE UNIJE U POŽEGI -

POŽEGA - Ovoga vikenda Požega je svojevrsni centar Europe u kojemu su se na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije okupili zastupnici u Europskom parlamentu iz Estonije, Slovačke, visoki predstavnici iz Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Švicarske, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i naravno Hrvatske. Međunarodna konferencija Hrvatske Paneuropske unije organizirana je u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom unijom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Tema konferencije je „Ideologemi, totalitarizmi i istina: pomirenje europskihIMG 5328 povijesti“, pogled iz Europske Unije i Hrvatske u Europskoj Uniji“.

- Htio bi naglasiti važnost teme, za europski identitet. Povod za odabir teme je obilježavanje 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom. U tadašnjoj europskoj politici, nastala je svijest o potrebi pomirenja u Europi – rekao je Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije.

Još uvijek je prisutno mnoštvo nemilih tragova i zaostataka totalitarne baštine, nisu rasvijetljene brojne nepravde, deportacija i progona koji su se odvijali i nakon drugog svjetskog rata, u dijelovima istočne i središnje Europe.

- Rad Paneuropske unije iznimno je važan u nastojanjima da se konačno zatvore neka mračna i prijeporna poglavlja suvremene europske povijesti. Istina, činjenice, priznavanje i preuzimanje odgovornosti za nekad počinjeno najvažnije su sastavnice pomirenja kao konačnog okretanja ka budućnosti. I što je najvažnije, u budućnosti nikada ne smijemo ponoviti ono što smo ocijenili pogrešnim i tragičnim u svojoj prošlosti, a to su svi totalitarizmi dvadesetog stoljeća - rekao je Mate Granić, izaslanik predsjednice RH Kolinde IMG 5321Grabar Kitarović.

- Čast mi je što je grad Požega domaćin ovakve međunarodne konferencije. Prilika je to da se za naš grad čuje jer Požega je oduvijek bila snažno kulturno središte, a još od 19. stoljeća krasi je titula slavonske Atene. Mnogi Požežani pronosili su europske vrijednosti i donosili nova znanja i iskustva u ovaj kraj te širili toleranciji u kulturi življenja – istaknuo je Vedran Neferović, gradonačelnik Grada Požege.

Na svečanom otvorenju konferencije obratili su se i Ilija Bonić, potpredsjednik Hrvatske PEU, Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Zaklade Hanns Seidel, Ivan Matanović, ispred Zaklade Konrad Adenauer, Antun Škvorčević, požeški biskup, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, te Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne PEU.

U radnom dijelu programa Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu govorio je o u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Europe - Nacizam, fašizam i komunizam nažalost zajedničko su povijesno nasljeđe Europe, od toga ne možemo bježati, moramo uspostaviti učinkovite mehanizme kojima će se na nacionalnoj i europskoj razini stvoriti uvjeti za istraživanje, dokumentiranje, sjećanje, ali i polemiziranje o totalitarnoj povijesti zbog toga je tematika europske pomirbe i suočavanja s prošlošću i danas relevantna na europskoj razini.IMG 5312

U Europskoj Uniji radi se na pomirenju povijesti. Nacionale su povijesti često prikazivale jedno viđenje zbivanja kojemu se su druga suprotstavljala, a suprotstavljeni su ideologemi služili suprotstavljenim ambicijama.

Cilj konferencije je raspraviti sa sudionicima iz različitih zemalja prijeporne teme pomirenja povijesti, uloge istine u povijesti te o načelima po kojima treba istraživati i prikazivati povijest da bi bila znanost, da bi obogaćivala spoznaju i da mi pomagala nagomilanim iskustvom graditi skladnu budućnost svake zemlje, Europe i svijeta.

Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije održava se u suorganizaciji s Međunarodnom paneuropskom unijom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, uz konferenciju biti će održana i sjednica predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Tekst/foto: Vanja Protić