Subota, 13 Lipanj 2015 10:43

Dvostruki pobjednik Josip Ergović iz Ramanovaca

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVI ZLATNI KULENOVI NA 35. POŽEŠKOJ KULENIJADI -

POŽEGA – Svečanom dodjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te proglašenjem pobjednika završila je 35. Požeška kulenijada, najstarija kulenijada u Hrvatskoj, na koju je ove godine prispjelo 41 uzorak kulena. Ovogodišnji dvostruki pobjednik, jer su dva njegova kulena dobila najveći broj bodova je Josip Ergović iz Ramanovaca. jedan njegov uzorak kulena dobio je 109, a drugi 105 bodova i oba su bila najviše ocjenjeni uzorci. Josip Ergović je i prijašnjih godina često osvajao zlatne medalje i bio u vrhu s kvalitetnim kulenima, a ovaj puta osvojio je čak dvostruku krunu. – Ne bavim se velikom proizvodnjom, oko 300 komada kulena godišnje, niti planiram povećavati proizvodnju jer nitko od nas malih nema uvjete da se bavi velikom proizvodnjom. Teško je napraviti dobar kulen, svi možemo praviti kulen i svi pravimo dobro, no ima tu još drugih uvjeta, od prostora, sušenja. Ja imam sve te uvjete po propisima ali za napraviti dobar kulen treba i puno dobre volje – istakao je Josip Ergović nakon pobjede, a dodaje da najveći broj kulena potroše s prijateljima i druženjem.

Treću zlatnu medalju osvojio je Domagoj Ciganović iz Alilovaca, također već nekoliko godina visoko plasiran proizvođač kulena koji je uvijek u vrhu. On se na svojem obiteljskom imanju ozbiljnije bavi proizvodnjom kulena ali i ostalih suhomesnatih delicija, a u tome mu pomaže supruga Antonija koja se također natjecala sa svojim uzorkom kulena iz druge serije, koji je samo za nekoliko bodova bio slabije ocijenjen. Dio svoje proizvodnje prodaju na zagrebačkom tržištu, na jadranskim destinacijama a prodaju sve više kvalitetnih delicija i na Europskom tržištu. Njihove kobasice, čvarke i ostalo jedu se i u Hagu.

Turistička zajednica grada Požege ovu 35. Kulenijadu organizirala je u jednom danu, tako da su nakon predaje uzoraka za kulenare organizirali nekoliko edukativnih predavanja, a u tom vremenu povjerenstvo je ocjenjivali prispjele uzorke. Za članove povjerenstva Vjenceslava Hrušku, predsjednika komisije, mr. Matu Matijevića, dr. vet. med. i dr. sc. Svjetlana Škrabal bilo je dosta posla, no povjerenstvo je bilo i dosta oštro u ocjenama, tako da je bilo samo tri zlatne medalje, 18 srebrnih medalja i 15 brončanih medalja, a 5 uzoraka je ocijenjeno ispod bodovnog praga.

- Htjeli smo da kulenari ne moraju dolaziti dva puta, jer imamo puno uzoraka i ove godine iz cijele Slavonije, iz čak četiri slavonske županije, a organizirali smo za njih i edukativna predavanja o tome kako napraviti kulen, gdje najviše griješimo. Predavanje je održao prof. dr. sc. Dragan Kovačević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u osijeku na temu „Tehnološki nedostatci u proizvodnji kulena“. Za kulenare smo organizirali i predavanje „Pravni i porezni položaj OPG i obrtnika“ koje je održala Evica Martinek iz požeške ispostave Porezne uprave, te „Program ruralnog razvoja – mogućnosti financiranja projekata OPG-a“ koje je održala Ana Marukić iz Upravnog odjela za EU grada Požega – rekla je Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požega, koja je i uručila nagrade kulenarima.

- Kao što smo i očekivali godina za proizvodnju kulena nije bila baš blistav. Dosta uzoraka je na polovini pa do 75 posto fermentacije za što još treba vremena da dođe do željenog cilja. U bodovnom dijelu nismo se kao povjerenstvo razlikovali jedan od drugoga. Zadovoljan sam što je veliki broj srebrenih medalja u malom razmaku što govori o veoma dobroj kvaliteti a isto se odnosi i na one koji su ocijenjeni sa broncom. Iz ovoga možemo zaključiti da svi proizvođači koji idu sa proizvodnjom i prodajom kulena idu ka dobrom cilju što se tiče kvalitete, bez obzira na klimatske uvjete, toplinu ili vlagu – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Vjenceslav Hruška naš najnagrađivaniji kulenar koji se više ne natječe, jer su u njegovom OPG-u proizvodnju kulena preuzele mlade i stručne snage. On je zainteresiranim kulenarima spremno analizirao i njihove greške kod uzoraka kulena.

Tekst/foto: Vladimir Protić