Četvrtak, 29 Siječanj 2015 11:33

Projekt „Pakrac – suradnjom do razvoja“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA 3. SVETOSAVSKA AKADEMIJA I PROSLAVA KRSNE SLAVE SKD "PROSVJETA" -

 PAKRAC – Po treći puta u Pakracu je održana Svetosavska akademija te proslava krsne slave Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta". Organizatori su bili Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i SKD"Prosvjeta", pododbor Zapadna Slavonija Pakrac.

IMG 0048- Po treći puta se okupljamo na Svetosavskoj akademiji i ja sam zadovoljan odazivom jer je bilo 150-ero odraslih i oko 40 djece. Ovo će biti naša tradicionalna lokalna proslava i očekujem kako će svake godine dolaziti više ljudi. Bitno je i to da smo ove godine organizirali prvi puta program s našim vlastitim snagama i s nastupom naše djece. Ranijih godina smo zvali goste iz drugih gradova – istakao je Goran Labus dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine.

Sveti Sava je stvarna osoba iz srpske prošlosti pravog imena Rastko Nemanjić. Pripisuje mu se da je postavio temelje Srpske pravoslavne crkve a smatra se i osnivačem srpske srednjovjekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova. O njemu je na akademiji govorio Nikola Ivanović dok se dožupan Požeško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine Miroslav Grozdanić osvrnuo na rad "Prosvjete". Podsjetio je kako je ona rad obnovila IMG 0052prije 20 godina a jedan od važnijih zadataka "Prosvjete" jest nastojanje da se za djecu pripadnike srpske nacionalne manjine organizira nastava na srpskom jeziku i pismu. To je u Pakracu potaknuto među prvim gradovima u Hrvatskoj još 1997. godine, ali je nakon tri godine zbog nezainteresiranosti djece i roditelja nastava prekinuta.

- Od 2010. godine djeca u kontinuitetu uče u školi srpski jezik i pismo ali ih je trenutno samo osam. Naš je zadatak u "Prosvjeti" da u narednom periodu pokušamo animirati i djecu i roditelje kako bi ih više koristilo mogućnost dodatne nastave na srpskom jeziku. Također ćemo nastojati više mladih uključiti u pjevačko društvo koje postoji pri "Prosvjeti" jer ono sada ima 30-ak uglavnom starijih članova koji nastoje sačuvati stare napjeve od zaborava – istakao je Grozdanić.

IMG 0056Prije akademije održano je večernje bogosluženje u pakračkom Sabornom hramu. Svetosavska akademija organizira se u sklopu projekta "Pakrac – suradnjom do razvoja" kojeg provodi i sufinancira Grad Pakrac, a financiran je sredstvima Europske unije i Vijeća Europe.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca