Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 10:34

Na cilj prvi Kutinjanin i Osječanka

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PRVI PAPUČKI CENER OKUPIO NA STARTU 71 TRKAČA  -

 VELIKA – I sami organizatori, Planinarsko društvo Mališćak iz Velike i Park prirode Papuk bili su iznenađeni više nego odličnim odazivom natjecatelja na 1. Papučkom ceneru, utrci od 10 km. Trčalo se od upravne zgrade Parka prirode Papuk do spomen obilježja poginuloj 11-orici hrvatskih branitelja na Papuku, nedaleko od vojne baze.

 IMG 7966- Svake godine prije godišnjice tragedije 2. prosinca organiziramo planinarski pohod, a ove godine smo to htjeli malo proširiti sa idejom 10-km brdske utrke. Mi smo očekivali 20-tak natjecatelja, ali evo odazvalo se preko 70. Staza je malo teška i ne liči na stazu u ravnoj Slavoniji kako svi očekuju – rekao je Drago Stokić iz PD Mališčak Velika, a maratonaca i brdskih trkača bilo je iz Osijeka, Slav. Broda, Našica, Pakraca, Lipika, Đakova, Donjeg Miholjca, Kutine, Zagreba, Požege i drugih mjesta.

 Ovu utrku podržala je i općina Velika i načelnik općine Vlado Boban koji je dao i znak za start. – Nadam se da će se ovakve stvari i oplemenjivati, te ova nova trka postati IMG 7989poznata. Evo na prvu su već došli trkači iz cijele kontinentalne Hrvatske, a danas ćemo blagosloviti križeve i spomen ploče koje su postavljene na samom mjestu stradavanja hrvatskih branitelja – istakao je načelnik Boban.

 Nakon starta i trčanja dva kilometra po asfaltnoj podlozi nastavilo se po cesti za Jankovac, makadamskoj podlozi sa stalnim usponom, no svi trkači su uspješno nastavljali unatoč velikoj magli koja ih je dočekala odmah u šumskom dijelu ceste. Na polovini staze gdje je bila i prva postaja za okrjepu već se vidjelo da su se neki trkači uspjeli odvojiti od grupe, skoro 500 metara, te da se formirala rijetka kolona, no odustajanja nije bilo. Nakon 46 minuta na cilju udaljenom 10 km pojavili su se prvi trkači, a u cilj prvi ulazi Đuro Komljenović 49-godišnjak iz Kutine, drugi je Dejan Radanac i Darko Dolovski treći.

IMG 8034– Trčim za Cjevomont iz Kutine, a počeo sam 81. godine uz male stanke jer sam igrao i nogomet. Sada kao veteran trčim aktivno zadnjih 8 godina. Meni su ovi uvjeti odgovarali, jer ja volim bregove. To je za mene bio odličan brdski trening jer sam malo pauzirao i ovo mi je odlično došlo kao početak treninga i zimskih priprema. U kutinskom dijelu nemam takvih brda, danas nije bilo ni hladno, pa smo se čak i oznojili. Usponi su malo naporni jer treba uzimati više zraka, i paziti da ne iskreneš nogu po makadamu. Do 7 kilometra je bio dosta uspona, a zadnja tri kilometra manje, pa kao i ravno, a vrijeme unatoč magli je bilo dobro za trčanje. Inače ja trčim i po minus temperaturama – rekao je pobjednik Komljenović, koji se odmah nakon starta odvojio i u paru s Radancom trčao gotovo cijelu stazu.

 Prvi od požeških trkača, 5. na cilju bio je Davor Mrkojević Mrkva, koji trči za osječki klub. –Trčim od svoje 13. godine, od 1985., a uspio sam ovi lijepu stazu, konstantnog uspona prijeći za 50 minuta. Mislim da se može jako lijepo trčati na ovoj stazi, što meni posebno odgovara jer mi ne leži nizbrdica. Ova hladnoća nam ne smeta, jer se nismo jako ugrijali. Trčim dva puta tjedno kao trening.

 IMG 8046Prva žena na cilj je stigla Danijela Černić iz Osijeka koja trči za Slavonija-žito, a stazu je pretrčala za 54 minute. - Trčim planinske trke po Hrvatskoj, a trčala sam i pet godina za reprezentaciju RH. Staza je bila zahtjevna, no nije bilo hladno, i malo je smetala magla, ali sve za 5+. Tijekom godine istrčim nekoliko ovakvih utrka.

 Nakon utrke i podjele pehara i medalja najboljima, uz tople napitke, kruha masti s paprikom i vrućeg graha s kobasicom svi su malo odahnuli. Nakon toga svečano je otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima i veliki drveni križ uz koji su vijence postavile delegacije Požeško-slavonske županije, općine Velika, PD Mališčak, udruge branitelja općine Velika, Parka prirode Papuk te građana i branitelja. Svemu je nazočio i veliki broj planinara iz Požeštine koji već tradicionalno nedjelju uoči tragedije na Papuku pohode stazu od Velike do Anđine barake i spomen obilježja 11-orici poginulih hrvatskih branitelja.