Petak, 22 Kolovoz 2014 09:21

Skinuta i odnesena spomen ploča

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

REAGIRANJE VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -
 
POŽEGA - Proteklog tjedna uočeno je skrnavljenje spomen obilježja nevino stradalim mještanima Čečavca, Čečavačkog Vučjaka, Jeminovca, Ruševca i Šnjegavića, odnošenjem mramorne ploče sa spomen obilježja. Sa ovim činom je upoznata policija koja je odmah po dojavi od strane mještana izvršila očevid na terenu.
- Ovo spomen obilježje je podiglo Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško slavonske županije u suradnji s drugim manjinskim vijećima i mještanima naselja Čečavac, Čečavački Vučjak, Jeminovac, Ruševac i Šnjegavić krajem 2012. godine, nevino stradalim mještanima dotičnih naselja koji su stradali u ratnim zbivanjima 10.12.1991. godine – ističe u svom priopćenju javnosti Miroslav Grozdanić, predsjednik Vijeća i zamjenik župana Požeško-slavonskog.
Na ovo spomen obilježje je vijenac položio i Predsjednik RH dr. Ivo Josipović 27.12.2012. godine kada je bio u posjeti srpskoj zajednici na prostoru Požeško slavonske županije. Spomen obilježje je inače bilo u većini slučajeva i mjesto pijeteta prema ovim stradalnicima, na koje su njihove obitelji i rodbina postavljali cvijeće i palili svijeće, oplakujući svoje bližnje jer većina stradalih nakon više od 20 godina još uvijek nisu pronađeni, a nažalost ni procesuirani oni koji su odgovorni za njihovo stradanje – navodi Grozdanić.