Subota, 21 Lipanj 2014 14:03

Zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu u Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRUŠTVO SVETI GRGUR ORGANIZIRALO JAVNU TRIBINU  -

POŽEGA - Požeško društvo “Sveti Grgur” organiziralo je javnu tribina u dvorani HGK pod temom „Zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu u Požegi“. Tribinu je s nekoliko pjesama uveličalo Glazbeno društvo „Vila Velebita“ iz Požege.
Tribina je organizirana povodom tradicionalnog obilježavanja blagdana Svetog Trojstva koje se slavi 15. lipnja kada se kod Zavjetnog spomenika Presvetom Trojstvu održava i sveta misa. Članovi društva Sveti Grgur mišljenja su da se tom spomeniku polaže premalo pažnje a da ga mnogi spominju i često neopravdano nazivamo spomenikom kuge, kužnim pilom i drugim nazivima koje ne spominju njegovu pravu bit nastanka i postojanja. IMG 0418– Podignut je 1749. g. u spomen na zavjet protiv kuge, bolesti koja je poharala stanovništvo grada deset godina ranije 1739. godine. U samo nekoliko mjeseci u samoj Požegi od kuge je umrlo 798 osoba koja je tada imala 1874 stanovnika, znači 40% stanovništva. Nakon epidemije Požežani su se zavjetovali da će podignuti Zavjetni spomenik Presvetom Trojstvu – trojedinom Bogu, kako bi ih Bog ubuduće zajedno s patronima zaštitnicima od kuge štitio od zaraze. Ispunjavajući zavjet Požežani su spomenik smjestili u prostor na središnjem trgu kako bi uvijek bio među njima i štitio ih od bolesti – rekao je voditelj tribine Marijan Pilon, koji je istakao zadovoljstvo da se konačno i trg na kojemu je spomenik zove Trg. sv. Trojstva, jer je u prošlosti imao svakakvih imena.
Na tribini su govorili Franjo Novak, dipl. knjižničar na temu „Požega u doba haranja kuge“, Lidija Ivančević Španiček, viša kustosica na temu „Povijesno-umjetnička vrijednost spomenika“, Žarko Španiček, dr. sc. na temu „Obnove i konzervacija spomenika“, te Zlatko Papac, fratar na temu „Zablude oko naziva spomenika“.