Nedjelja, 15 Lipanj 2014 17:07

Prva ratna postrojba Požeštine

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA 63. SAMOSTALNOG BATALJUNA POŽEGA  -

VIDOVCI – Samo desetak dana nakon što je u svibnju 91' postrojena prva postrojba ZNG u Zagrebu, na stadionu u Vidovcima postrojena je prva postrojba i u Požeštini, 63. samostalni bataljun Požega. Prvi zapovjednik Miljenko Crnjac ( danas general pukovnik u miru) prvu oružanu akciju a bataljunom imao je već u kolovozu kada dio postrojbe odlazi na novogradiško i okučansko ratište, a dio sudjeluje u borbama zajedno s postrojbom MUP-a u Kamenskoj.
IMG 0675- Prošle godine osnovali smo i istoimenu udrugu koja obilježava ovaj dan i prisjeća se svih sudionika koji su bili pripadnici te postrojbe, a posebno onih koji su svoje živote ugradili u temelje države Hrvatske. Postrojba kasnije postaje 1. udarna bojna 123. Požeške brigade. Kroz postrojbu je ukupno prošlo 630 pripadnika, na žalost u direktnim borbama za vrijeme Domovinskog rata poginulo je 35 pripadnika, a što je još bolnije i tragičnije 40 ljudi je stradalo kao kolateralne žrtve rata, od posljediva ratnih djelovanja, oboljeli od posljedica ranjavanja i rata i onih koji su na sebe digli ruku, zbog nesnalaženja u kasnijem životu. Udruga će stoga nastojati pomoći u rješavanju svih mogućih statusnih pitanja svojih pripadnika – istakao je pukovnik u miru, Zlatko Bošković, predsjednik udruge. Udruga će obilježiti i sva mjesta stradanja svojih pripadnika koja još nisu obilježena spomeničkim obilježjima, da se u budućnosti ne zaborave.
IMG 0738Nakon polaganja vijenaca uz spomenik poginulih pripadnika 123. brigade u Požegi u katedrali sv. Terezije Avilske služena je sveta misa za sve poginule. U dvorani HGK održana je promocija monografije o gardijskoj brigadi, te prezentacija „Sata istine“ koji se provodi u svim osnovnim i srednjim školama s ciljem upoznavanja mladih s Domovinskim ratom na području Požeštine.

Položeni vijenci u Vidovcima

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće za poginule i na samom mjestu nastanka 63. bataljuna, uz spomenik na Stadionu NK Dinamo u Vidovcima. Vijence su položili delegacije Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacija grada Požege predvođena gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, delegacija županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, delegacije policije, vojske, Mjesnog odbora i delegacija Udruge 63. samostalne gardijske bojne.

Odigran je i tradicionalni nogometni turnir, u kojem su se sastali ekipa domaćina Udruge 63. samostalne gardijske bojne s ekipama veterana NK Dinamo, ekipom MUP-a i OS RH. Nakon međusobnih susreta najbolja ekipa je osvojila 1. mjesto Vojarna 123. brigade HV Požega,2. mjesto PU požeško-slavonska, 3. mjesto NK Dinamo Vidovci-Dervišaga, 4. mjesto 63. samostalna gardijska bojna.

Uslijedilo je druženje na stadionu uz vojnički grah.