Banner 750x94 KULENOVA

JUMBO 500X240

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 06 Veljača 2012 09:34

Odbačene prijave protiv organizatora požeškog festivala

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GLAZBENI RAT OKO ZLATNIH ŽICA SLAVONIJE SE NASTAVLJA  -

POŽEGA - Općinsko državno odvjetništvo u Požegi odbacilo je sve tri kaznene prijave koje su protiv gradonačelnika Požege Zdravka Ronka  i šest čelnika požeškoga festivala Zlatne žice Slavonije podnijeli Glazbeno društvo Zlatne žice iz Požege i čelnici istoimenog festivala održanog početkom rujna prošle godine u Kutjevu. Riječ je o dobro poznatom glazbenom ratu oko tradicionalnog glazbenog festivala, koji se održava u Požegi unazad dvadesetak godina, organizator mu je do prošle godine bilo upravo GD Zlatne žice, a nakon što je 2008. godine u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo grad Požega zaštitio ime i žig priredbe lanjske godine je grad raspisao javni natječaj za davanje koncesije radi organizacije festivala.

GD Zlatne žice se nije javilo na taj natječaj smatrajući svojim pravom da i nadalje organiziraju festival, a koncesiju za idućih pet godina dobio je Požeški tamburaški orkestar. Zbog toga je GD Zlatne žice festival istog imena i tijekom istih dana u rujnu 2011. godine organiziralo u Kutjevu!

Kaznene prijave podnijete su zbog navodnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, nedozvoljene upotrebe tuđih osobnih podataka i autorskog djela, prijetnje i drugih kaznenih djela što je povezano sa organizacijom lanjskog festivala u Požegi.

- Prijave su odbačene nakon niza izvidnih i dokaznih radnji jer nisu utvrđeni elementi kaznenog djela – kazala nam je Mira Baričević, općinska državna odvjetnica u Požegi.

Prijavitelji su tvrdili da im je grad Požega oduzeo pravo organizacije požeškog festivala koju su radili od 1990. godine, te da su zloupotrijebili vizualni identitet te priredbe i zloupotrijebili njihove podatke, zatim podmićivali izvođače kako bi došli na festival u Požegu itd. Oni su među ostalim u kaznenim prijavama čak tvrdili da je Krunoslav Kićo Slabinac za nastup na festivalu u Požegi mimo ugovora dobio na ruke 25 tisuća kuna!

Tijekom izvidnih radnji policija i Državno odvjetništvo proveli su niz aktivnosti i razgovora sa nekoliko desetaka ljudi među kojima su izvođači i autori tamburaških pjesama izvedenih na požeškom festivalu. Tako je nakon višemjesečnog rada nastala obimna dokumentacija teška desetak kilograma!

Zbog svih događanja i različitih tumačenja tko je u pravu, a tko ne sporovi su pokrenuti u osječkom Trgovačkom sudu, a u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo traje upravni postupak zbog pokušaja osporavanja zaštite imena i vizualnog znaka Zlatnih žica Slavonije tako da kraj požeškog glazbenog rata još nije blizu.  (T)