Srijeda, 05 Veljača 2014 11:28

Nacionalna struktura stanovništva Slavonije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

INSTITUT ZA MIGRACIJE I NARODNOSTI  -

POŽEGA – Broj pripadnika manjina stalno se smanjuje, a tome ima više razloga, saznali smo na predavanju upriličenom za građane Požege pod nazivom Nacionalna struktura stanovništva Slavonije – uz usporedbu triju zadnjih popisa stanovništva 1991., 2001., 2011. Predavanje su s najavom i istoimenog zbornika održali dr. sc. Dragutin Babić i dr. sc. Filip Škiljan iz Instituta za migracije i narodnosti Zagreb, koji u Požegi ima svoj regionalni ured, u dvorani Hrvatske gospodarske komore Požega.
Karakteristika je da se broj pripadnika nacionalnih manjina stalno smanjuje i postavlja se pitanje gdje će se taj postotak zaustaviti. Neminovnost je da se dešava asimilacija pripadnika manjina i utapanje u većinski narod, da nestaju jezici, da se gube običaji, da je sve više miješanih brakova, da je sve manji utjecaj matičnih država pripadnika manjina.
Manjine se okupljaju oko svojih društava i zajednica, no sve veći problem društvenog rada pripadnika manjina je nedostatak financijskih sredstava ali i nedostatak kadrova koji bi radili na stručnom očuvanju.
Broj pripadnika manjina se smanjuje i kroz etno mimikriju, jer zbog brojnih problema koje su manjine imale pripadnici manjina sakrivaju svoje manjinsko porijeklo. Na manji broj utječe i stigmatizacija nekih manjina, kao Nijemaca nakon 2. sv. rata, kada se pripadnici manjina obilježavaju i etiketiraju zbog nekih negativnih pojava u prošlosti, pa se često dešava i namjerno skrivanje nacionalne pripadnosti.
U nekim sredinama je na snazi i segregacija manjina kroz odvojeno školovanje, primjer je to odvojenih razreda u Vukovaru, gdje u neke razrede idu samo pripadnici jedne manjine.