Utorak, 03 Prosinac 2013 21:46

Jedanaest mladih života uništeno u trenu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA NAJTRAGIČNIJEG DOGAĐAJA DOMOVINSKOG RATA -

BAZA NA PAPUKU – Tog prohladnog 02. prosinca 1991. godine dogodila se tragedija, koja je do danas ostala najtragičniji događaj Domovinskog rata na području Požeštine. Toga dana nedaleko Baze na Papuku, vraćajući se s borbenog zadatka jedanaest mladih života uništeno je trenu, a cijelu Požeštinu zavilo u crno. Sjećajući se s pijetetom toga događaja, svake godine uz podignuti spomenik na mjestu pogibije, nedaleko papučke vojne Baze, na taj dan polože se vijenci, zapale svijeće, pomoli i sjeti na njih jedanaest. Nisu nikada zaboravljeni, jer po jednome se zove područna škola, po jednome odigrava tradicionalni turnir, po jednome se naziva izviđački odred, njihova imena se i dalje spominju, njihova žrtva nije nikako bila uzaludna.
Vijence su položile i zapalili svijeće izaslanstva Predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, ministra obrane i Glavnog stožera oružanih snaga, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih i roditeljima poginulih, delegacija Vojarne 123. brigade Požega, Pukovnije veze Karlovac, delegacija Požeško-slavonske županije i grada Požege i Pleternice, općine Velike i Kaptola, delegacija Policijske uprave požeško-slavonske, Ureda državne uprave, UDVDR-a ogranaka Pleternica i Kaptol, Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Udruge za sport i rekreaciju Tomo Perić iz Buka, Udruge odred izviđača Jozo Koutni, Područne škole Tomo Perić Buk, Parka prirode Papuk Velika i drugi.
Molitvu za poginule održao je velički župnik vlč. Mario Sanić, a predstavnici Udruge uzgajivača malih životinja pustili su u zrak 11 bijelih golubova. Nakon svečanosti komemoracije načelnik općine Velika Vlado Boban priredio je prijem u prostorijama općine Velika.