Utorak, 19 Studeni 2013 23:47

Tjedan razmjene u zlatnoj dolini

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

MEĐUNARODNA UDRUGA STUDENATA AGRONOMIJE IAAS  -

TRADE FAIR 5 ZEMALJA ORGANIZIRALI U RESTORANU SCHON BLICK

VETOVO – Međunarodna udruga studenata agronoma i srodnih znanosti IAAS Hrvatske koja djeluje na Agronomskom fakultetu Zagreb ovih dana borave u našoj županiji u sklopu tjedna razmjene „Exchange week“. Udruga danas okuplja preko 100 tisuća studenata diljem cijelog svijeta u 57 zemalja na svim kontinentima, a Hrvatska se priključila od 1993. godine.
- U tjednu razmjene hrvatski studenti ugostili su studente iz Portugala, Češke, Slovenije i Italije te im u dvotjednom boravku predstavljaju Hrvatsku na najbolji mogući način. Tema ovogodišnjeg tjedna razmjene je „Vinogradarskim putovima zlatne doline“ u kojima se stranim studentima predstavlja Kutjevo i vinogorje u najboljem mogućem svijetlu, a smješteni smo i glavna baza svih naših aktivnosti je Restoran Schon Blick ovdje u Vetovu – pojasnio je Petar Lukić, jedan od domaćina.
IMG 3269Oni su u sklopu boravka već obišli nekoliko lokacija, od stočarske farme u Antunovcu, Državne ergele lipicanaca u Lipiku, OPG Boić koje proizvodi i prerađuje jabuke, gdje su se po prvi puta susreli s proizvodnjom jabučnog soka i čipsa od jabuka, Poljoprivredno gospodarstvo i uljaru Grbić gdje su pogledali proizvodnju bučinog ulja te degustirali bučino ulje iz eko proizvodnje, područja pod vinogradima na kutjevačkom vinogorju, nezaobilaznog starog Kutjevačkog podruma, podruma nagrađivanog vinogradara Vlade Krauthakera, vinograda i podruma obitelji Markota iz Pleternice, proizvodnju meda i dr. – Do sada je odrađeno preko 40 tjedana razmjene studenata, gdje nama u goste dolaze studenti iz države s kojom mi želimo surađivati. Oni sebi samo plate put, dok se mi brinemo za sve ostalo, boravak i putovanje po hrvatskoj, a tako isto i naši studenti putuje u druge zemlje. Ovdje sada imamo studente iz Italije, konkretno s otoka Sardinije, iz Kuimbre u Portugalu, iz Slovenije i Češke Republike. Ovo je do sada najveći tjedan razmjene jer smo ugostili studente IAAS-a iz četiri države – istakao je Ivan Naimarević, potpredsjednik IAAS Hrvatska i zadužen za komunikacije „Exchange week“. Svi su u početku sudjelovali na predavanju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i radu u laboratorijima, što je izazvalo dosta iznenađenja kod stranih studenata koji su pohvalili stupanj opremljenosti naših fakulteta, koji nemaju u svojim državama.
Posebno je atraktivan „Trade Fair“ večer kada svi studenti prikazuju sve svoje autohtone proizvode i najbolje brandove iz svojih zemalja što se tiče hrane i pića. Tako smo u Shon blicku imali postavljene stolove sa češkim suhomesnatim proizvodima, sirevima, slasticama ali uz poznatu voćnu rakiju Biherovku i nekoliko vrsta najboljih čeških piva. Portugalske studentice izložile su najviše svojih slastica, ali pripremile i velike količine originalne Sangrie. Slovenski studenti su pripremili poznate suhomesnate proizvode, bučino ulje, domaće namaze, slastice i slovenske likere i vino. Za nas potpuno nepoznatu hranu prezentirali su studenti sa Sardinije, od kozjeg i ovčjeg sira, domaće slanine koja je drugačija od naše slavonske, njihovih suhomesnatih proizvoda, posnih lepinjica i tradicionalnog kruha, sirnih namaza, te likera Mirto s domaćim travama. Odličan je bio i kolač mandolato koji se sličan radi u našim primorskim krajevima. Dakako da je naš hrvatski stol bio najveći i najbogatiji, jer su izložena od istarskih ulja, do slavonskih suhomesnatih proizvoda na vrhu s kulenom, lepinjica s čvarcima, sireva iz više krajeva, a vina od malvazije, caberneta, sauvignona do slavonskih graševina. – O svim delicijama na stolovima studenti drže predavanje na engleskom jeziku i upoznavanje ostalih sa svojim tradicionalnim jelima i običajima, a onda se sve degustira uz komentare i pitanja. Upravo su interesantne te naše razlike. Pokušavamo pokazati što više pa nam je program malo zgusnut – završio je Ivan Naimarević, a tjedan razmjene završava u Eko selu Stara Kapela.